Putin: Izbori u Siriji ne remete mirovne pregovore

Vladimir Putin
Beta

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da organizovanje parlamentarnih izbora u aprilu u Siriji neće uticati na mirovni proces, saopštio je Kremlj.

 

– Rusija smatra da je odluka sirijskih vlasti o organizovanju parlamentarnih izbora u aprilu 2016. godine u skladu s trenutnim Ustavom Sirije i ne ugrožava preduzete mere u sprovodjenju mirovnog procesa – navodi se u saopštenju i dodaje da se prekid vatre, koji je stupio na snagu pre nedelju dana, uglavnom poštuje.

Putin je to izjavio posle telefonskog razgovora s francuskim kolegom Fransoaom Olandom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerima Velike Britanije i Italije, Dejvidom Kameronom i Mateom Rencijem.

Kremlj je naveo da je primirje stvorilo uslove za političko rešavanje sirijske krize putem dijaloga zaraćenih strana pod okriljem UN. Nastavak tih pregovora je zakazan za 9. mart u Ženevi.

Oland je sa svoje strane danas osudio organizovanje izbora u Siriji uz ocenu da su “provokativni i nerealni”.

– Ideja o organizovanju izbora je provokativna i potpuno nerealna – rekao je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu zajedno s Angelom Merkel.

Sirijske vlasti saopštile su 22. februara da će 13. aprila biti održani parlamentarni izbori u Siriji gde je na snazi prekid vatre usvojen uz posredovanje SAD i Rusije.