PUTIN NEĆE U HRVATSKU: Poseta ruskog predsednika “odložena za narednu godinu”, a evo zbog čega

Ruski predsednik Vladimir Putin doći će u Hrvatsku sledeće godine, bez obzira na to ko će tada biti na Pantovčaku, kaže predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Vladimir Putin
Beta

Ona je dodala da su odnosi sa Rusijom za Zagreb bitni, ali da je njoj bitno i da zvanična Moskva podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH.

Rekla je i da datum posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, za sada, nije poznat, iako je bila najavljena mogućnost da će Zagreb posetiti ove godine.

Kitarovićeva, kojoj je ovo peta godina mandata, to je rekla na konferenciji za novnare posvećenoj hrvatskoj spoljnoj politici.

Ona je kazala da je bilo u planu održavanje velikog poslovnog foruma Hrvatske i Rusije u julu ove godine, ali je onda sve odloženo za narednu godinu, nakon predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

Grabar Kitarovićeva kaže da bi se dolazak visokog gosta iz Rusije mogao stavljati u predizborni kontekst, što se svakako želelo izbeći.

”Što se tiče odnosa s Rusijom oni su bitni za Hrvatsku”, rekla je ona istakavši da je Rusija bitna i kao trgovinski partner i kao sagovornik o stanju na jugoistoku Evrope.”Meni je bitno da Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, što je predsednik Putin više puta potvrdio”, kazala je.