PUTIN NIJE ODBIO SASTANAK SA ZELENSKIM?! Samo prvo traži da se ispuni OVO

Ruska vojska pojačava artiljerijske jedinice i vazdušne snage u blizini istočne granice Ukrajine, optimizuje postojeće sisteme upravljanja, obaveštajnu i medicinsku podršku, saopštio je juče Generalštab ukrajinske vojske i ocenio da Rusija pokušava da završi pripreme za ofanzivnu operaciju na istoku zemlje.

Foto: screenshot/youtube.com/Global News

Naveo je da se borbe vode oko Slavjanska, Popasne, Kurahova, kao i oko Marijupolja na istoku, prenosi Ukrinform.

Istovremeno, ukrajinska vojska granatirala je pogranična mesta u Belgorodskoj oblasti, saopštile su ruske vlasti.

Komandni brod ruske Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva potonula je pod još nerazjašnjenim okolnostima. Ukrajinci tvrde da je pogođena projektilima “neptun”, dok Rusija tvrdi da je uzrok požara eksplozija municije. Posada je evakuisana, ali je krstarica potonula na putu ka Sevastopolju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin nikada nije odbio da se sastane sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, ali je pre toga potrebno pripremiti nacrt sporazuma između dve zemlje.

Vladimir Putin je poručio je da će Rusija usmeriti transport energenata na istok, pošto evropske zemlje pokušavaju da smanje oslanjanje na ruski gas.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Nemačku i Mađarsku da blokiraju napore EU za uvođenje embarga na uvoz ruskih energenata.

Bivši predsednik Rusije i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva morati da preduzme određene mere u Baltiku ako Finska i Švedska postanu članice NATO-a.

Od početka rata u Ukrajini poginula su 1.964 civila, a 2.613 osoba je ranjeno, saopšteno je iz Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava.

OHCHR veruje da su stvarne brojke znatno veće, pošto je mnogi izveštaji još uvek čekaju potvrdu.