Od analize književnosti do Drugog svetskog rata - Putin je sve obuhvatio!

 

Pitanje postavljeno Vladimiru Vladimiroviču Putinu bilo je sasvim “jednostavno”.

Da li mislite da postoje fundamentalne ideološke razlike između SAD i Rusije, koje nas sprečavaju da postignemo uzajamno razumevanje na međunarodnom nivou?

Putin se osmehnuo i “ukorio” voditeljku programa jer se nadao da će uspeti da izbegne to pitanje. A onda je počeo da govori, mada je to više delovalo kao ono kad razmišljamo naglas…

Niko nije očekivao da će se predsednik Rusije u svom govoru osvrnuti na sve moguće razlike koje postoje između dva naroda.

On je uporedio američku i rusku književnost, analizirao je američku demokratiju upostavljenu na etničkom čišćenju autohtonih naroda… a onda je progovorio i o Drugom svetskom ratu.

Danas su nam poznate mnoge strane sovjetskog režima. Znamo za Staljina, znamo za stvari koje pre nismo znali. Znamo da je bio diktator i tiranin… Ali ja sumnjam da bi u proleće 1945. godine, da je imao atomsku bombu, sumnjam da bi je upotrebio protiv Nemačke. Možda bi je upotrebio da je imao 1941. ili ’42. kada je bilo pitanje opstanka sovjetske države. Ali 1945. godine, kada je neprijatelj već skoro bio poražen, i kad nije bilo šansi da neprijatelj pobedi, sumnjam da bi to uradio. Ali, Amerikanci je jesu upotrebili protiv poraženog Japana. Protiv nenuklearne poražene države.

Pogledajte kompletan odgovor na pitanje o razlikama između Rusije i Amerike.