PUTIN PROTIV OBAME: Ovako bi izgledao rat Rusije i Amerike (VIDEO)

Putin
Beta

Britanski javni servis BBC, juče je u etar pustio dokumentarnu seriju u kojoj se simulira vojni konflikt između Rusije i Letonije, uz moguću upotrebu nuklearnog oružja.

 

“Treći svetski rat u komandnom centru”, kako je naslov šoua, izazvao je oštre kritike Ruske dume i šefa Komiteta za međunarodne poslove Alekseja Puškova, prenosi “Sputnjik”.

 
– Sama ideja serije o nuklearnom ratu sa Rusijom od BBC-ja pravi pretendenta na 1. mesto među zapadnim medijima za raspirivanje mržnje i vojne histerije – napisao je Puškov na svom Tviter profilu, a sama Duma ocenila je šou kao “skandalozan” uz opis da je u pitanju “idejni idiotizam”.

U ratnim nadmetanjima učestvuju britanske diplomate i vojni stratezi koji imaju zadatak da izrade idealan plan borbe.

U središtu serije je Rusija koja je okupirala letonsku Latgaliju. U nastojanju da povrati Letoniji nezavisnot, NATO traži pomoć Velike Britanije koja odbija da upotrebi nuklearno oružje u borbi protiv Rusa.

Ipak, Sjedinjene Američke Države nisu toliko principijelne i svet biva uvučen u treći, nuklearni svetki rat. Kako navodi “Sputnjik”, BBC je uložio velike svote novca budući da je u realizaciji angažovana realna vojna tehnika, a tu su i separatisti, letonska administracija, referendum na ruskom jeziku, zastabve nepostojeće države…

Dalje, o izmišljenim događajima (Rusija baca nuklearnu bombu na britanske brodove) govore pravi analitičari i vojna lica između ostalih i bivši ministar iz Kameronove vlade Paulin Nevil Džons i bivši komandant britanske flote — admiral Alan Vest.

KAKO SU RUSI DOČEKALI MIGRANTE: Zaboravili da nisu u Evropi pa su im ‘očitali lekciju’

Ubrzo se oglasio i Dmitrij Peskov, portparol Kremnlja, koji je rekao da ruski zvaničnici nisu gledali Bi-Bi-Sijev “hipotetički vojni konflit između Rusije i NATO”.

Upitan da li Kremlj obraća manje pažnje na BBC-jeve emisije, Peskov je odgovorio da je šteta trošiti vreme na takvo “smeće”.

– Na žalost, naše kolege sa BBC u poslednje vreme pružaju sadržaj nikog kvaliteta, tako da ne žurimo da pogledamo njihov program – rekao je Peskov kojem je zatraženo da prokomentariše scenario.

Ovo nije prva provokativna emisija koju je BBC priredio u poslednje vreme.

Britanski javni servis je prošle nedelje emitovao dokumentarni film u kojem podsekretar za terorizam i finansijski obaveštajac Adam Šubin tvrdi kako je ruski predsednik Vladimir Putin korumpiran, te da je američka vlada znala za to “mnogo godina unazad”.

U istoj emisiji, BBC je naveo da Putin poseduje jahtu vrednu 35 miliona dolara.