PUTINOV NAJLUĐI POTEZ DO SAD? Evo kako je ruski predsednik rešio da odgovori na SANKCIJE

Rusija uzvraća na sankcije Zapada donošenjem mere zabrane izvoza koja uključuje više od 200 proizvoda i trajaće do kraja godine.

printscreen

Detaljna lista za sada nije objavljena, ali je državna novinska agencija “TASS” saopštila je da spisak uključuje tehničku, telekomunikacionu i medicinsku opremu, kao i vozila, poljoprivrednu mehanizaciju, lokomotive i vagone.

“BBC” izveštava da je zabrana izvoza usmerena na otprilike 48 zemalja za koje ruska vlada navodi da su “izvršile neprijateljske akcije” protiv te države. Vlada je dodala da zabrana “imala za cilj da obezbedi nesmetano funkcionisanje ključnih sektora privrede” u Rusiji.

Čini se da ovaj potez već ima efekta jer je korporacija “Stelantis” u izjavi za medije navela da je prestao da uvozi i izvozi vozila iz Rusije. Ta kompanija upravlja fabrikom u Kalugi i ranije ove godine počela je da izvozi modele “Sitroen Džampy”, “Pežo Ekspert” i “Opel Vivaro” u zapadnoevropske zemlje.

Ovo je udarac za Stelantis, jer, kako je Rojters ranije izvestio, evropski auto-gigant želeo je da fabriku u Kalugi pretvori u “izvozno čvorište motora i vozila za Evropu, Latinsku Ameriku i Severnu Afriku”.