Sneg do kolena kao u Sibiru, a u Putinovu praznična atmosfera. Dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina u Srbiju za 12 meštana zaseoka na obroncima Radana bio bi događaj od posebnog značaja. Oni su spremni i nadaju se da će ruski predsednik naći način da poseti i njihovo selo, javlja Rts.

„Mi smo spremni da ga dočekamo samo ako on reši da dođe. Sve je spremno ne treba nam niko, ni njegova pratnja”, kaže meštanin Milutin Petrušić Serdar.

Printscreen

I u kafani “Krim” dekoracija primerena velikoj ljubavi koju Petrušići, Delibašići, Petronijevići, porodice koje žive u Putinovu, osećaju prema Rusiji ruskom narodu i ruskom predsedniku Putinu. Tu je i nezbežna “putinovača”, rakija koja se ovde proizvodi i koja je već postala njihov prepoznateljiv brend.

„Srce puno ljubavi prema ruskom narodu pogotovo prema Putinu. Tu je i ‘putinovača’. Ima i vruće rakije ne samo ‘putinovače'”, ističe Mališa Petrušić.

Ovaj prostor su naselili Crnogorci iz Crne Gore krajem 19. veka, kao hrabri junaci koji će čuvati granice Obrenovićeve Srbije od Turaka. Staro ime – Adžinci, ovo naselje je nosilo još od vladavine Turaka. 

Međutim, u novembru prošle godine, njegovi meštani su odlučili da je vreme da se to promeni, a od tada je Putinovo postalo prava turistička atrakcija. I sam put do mesta uradili su ruski humanitarci, a meštani kažu da žive “bolje nego ikad”.