PUTUJETE U HRVATSKU I SLOVENIJU? Evo koji su uslovi za ulazak i izlazak iz zemlje

Hrvatska i Slovenija su nedavno na listu onih koji mogu slobodno preći granicu dodale i vakcinisane vakcinama koji su u upotrebi u Srbiji...

Vožnja
Freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

Slovenija popušta mere, u Hrvatskoj se pogoršava epidemiološka situacija i postavlja se pitanje – šta to znači za državljane Srbije i pod kojim se uslovima sada može ući u ove dve zemlje.

Hrvatska

Državljani trećih zemalja, a to uključuje i Srbiju, mogu ući u Hrvatsku ako putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu, te drugom obliku turističkog smeštaja, ili su vlasnici kuća ili plovila u Hrvatskoj.

Takođe, mogu ući oni koji putuju zbog neodloživih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili imaju drugi ekonomski interes.

Osobe koje putuju iz prethodno navedenih razloga i zadržavaju se u Hrvatskoj duže od 12 sati omogućava ulazak uz:

Predočenje potvrde o negativnom PCR testu ili brzom antigenskom testu na koronavirus koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, a koju objavljuje Evropska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz. Ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja testa mora se ponoviti testiranje.

Takođe, mogu ući uz predočenje potvrde o vakcinaciji za osobe koje su pre više od 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv koronavirusa ili prvu, iznimno, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi i ovo važi za sve vakcine koje je odobrila EU. Takođe, ovo važi i za vakcinisane vakcinama Sputnjik V i Sinofarm koje se ne daju u Hrvatskoj.

Uz predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa sa Zajedničke liste, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije koronavirusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili predočenje potvrde o prebolovanoj bolesti koju je izdao lekar takođe je omogućen ulazak u ovu zemlju.

Hrvatska nudi i još jednu opciju – određivanje desetodnevne samoizolacije po dolasku u Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja radi skraćivanja samoizolacije. MUP Hrvatske naglašava da sve osobe moraju da imaju ovu dokumentaciju, bez obzira na to da li će ostati u Hrvatskoj duže ili kraće od 12 sati.

Slovenija

Kako stoji na sajtu Ambasade Republike Slovenije u Srbiji ova država sada dozvoljava ulazak za sve koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lekove a dodatno je dozvoljen ulazak bez obavezne mere karantina i za one koji su vakcinisani vakcinom Sputnjik V i da je prošlo najmanje 14 dana od primanja prve doze ove vakcine.

U ovu državu mogu ući osobe uz negativan test ne stariji od 48 sati urađen u državama članicama EU, na šengenskom prostoru, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi oni mogu ući bez karantina, kao oni koji imaju potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 21 dan, ali ne starijem od pola godine što znači da su u tom periodu preboleli koronu ili to mogu dokazati potvrdom od lekara na kojoj je vidiljivo da je prošlo više od pola godine od pojave simptoma.

Tranzitno putovanje kroz Sloveniju produženo je sa šest na 12 sati i za te osobe nije potreban PCR test i neće biti upućivane u karantin. Takođe, od ovog su izuzeta i lica koja vrše prevoz robe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije u privrednom saobraćaju, kao i za teretni i putnički saobraćaj u tranzitu, ukoliko napuštaju Republiku Sloveniju u roku od 8 sati po prelasku granice i lica koja vrše prevoz robe ili lica iz Republike Slovenije u privrednom saobraćaju i u Republiku Sloveniju se vraćaju u roku od 8 sati po izlasku iz nje kao.

Takođe slobodnim prolazom obuhvaćena su i deca koja nisu navršila 15 godina i granicu prelaze sa članom uže porodice, koji nije upućen u kućni karantin i nije mu zabranjen ulazak u Republiku Sloveniju.