Radijatori konačno topli: Evo zašto ste čekali do sada

Radijator
Sxc.hu/andrewatla

JKP ,,Beogradske elektrane" zbog niskih temperatura pustile u rad sistem daljinskog grejanja. Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra

 

BEOGRADSKE elektrane napokon su juče uključile daljinsko grejanje, čime je ovogodišnja sezona, nezvanično počela. Uprkos, toplim radijatorima koji su juče znatno olakšali boravak u stanovima, sugrađani su i dalje besni i ogorčeni na nadležne, jer su morali da se smrzavaju prethodnih dana.

 
Prema važećem propisu, da bi tople funkcionalne probe sistema počele, potrebno je da srednja dnevna temperatura u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj tog dana bude 12 stepeni i niža. Te probe nezvanično predstavljaju početak grejne sezone, jer se tada toplotna energija šalje svim korisnicima. Međutim, tokom testiranja nadležni i dalje proveravaju ispravnost instalacija, kako bi uklonili eventualne kvarove da bi sezona konačno počela bez problema od 15. oktobra.

Veliki broj Beograđana je poslednjih dana mnogo puta okretao dežurni broj telefona u “Elektranama” sa samo jednim pitanjem: kada će stanovi biti topli? Mnogima nije bilo jasno zbog čega se na ove probe toliko dugo čeka svake godine.

– Umesto da su isprobavali sistem ranijih meseci, svake sezone čeka se poslednji trenutak za to – kivna je Sonja B. – Neka nam objasne zašto se sa proverom počinje tek u oktobru? Bilo je hladnih dana i tokom septembra, posebno večeri, pa sam morala da se pokrivam sa dva jorgana. Razbolela sam se zbog hladnoće!

PROMENA PROPISA IZ 2011. GODINE

IAKO je uslov da srednja dnevna temperatura ne prelazi 12 stepeni Celzijusovih bio ispunjen pre dva dana, “Beoelektrane” nisu odvrnule ventile. Da se to ne bi dešavalo i narednih sezona, potrebno je da se Odluka o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu iz 2011. godine izmeni. Tako bi mogao da se pomeri datum provere sistema, pa bi grejna sezona počela i pre 15. oktobra.

Iako su svesni nezadovoljstva Beograđana, jer i njima svakodnevno stižu žalbe, iz “Beogradskih elektrana” brane se propisima:

– Niko od nas ne želi namerno da uskraćuje građanima pravo na grejanje, ali moramo da ispoštujemo tehnološke i bezbednosne procedure, kako se ne bi desilo da usred grejne sezone građani ostanu bez toplih radijatora. Čim su se stekli uslovi, “Beogradske elektrane” su prešle u tople funkcionalne probe. Ukoliko nadležni organi prihvate inicijativu za promenu propisa, obezbedićemo njihovo sprovođenje.

Pritom, nadležni organi su Grad i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Zabuna je ovih dana nastala zbog teškoća da se razumeju pojmovi funkcionalne probe, tople funkcionalne probe i grejne sezone. Beograđane čiji su stanovi poslednjih dana bili hladni svakako ne interesuje šta koja proba podrazumeva, kao ni ko odlučuje o tome da mu zagreje radijatore. Samo žele da se nadležni dogovore, kako bi im sa prvim jesenjim danima u domu bilo toplo.