Grejanje i dalje na čekanju: Evo zašto su u Beogradu RADIJATORI I DALJE HLADNI

Radijator
Pixabay.com

Nadležni su posle jučerašnjeg zimskog jutra najavalili probe za novu grejnu sezonu, ali su se stanovnici prestonice i danas probudili uz ledene radijatore! U "Beogradskim elektranama" tvrde da toplije radijatore Beograđani mogu očekivati već poslepodne!

 

Na Banovom brdu, Novom Beogradu, Zemunu, Voždovcu, Vidikovcu i jutros je bilo hladno, dok su mlaki radijatori, prema podacima naših čitalaca-reportera, bili samo u delu Bulevara kralja Aleksandra.

 
– Toplana “Dorćol” ne radi. Neće ni da se jave na telefon. Ili se jave i kažu da nemaju vremena, da nazovemo za pet-deset minuta – kaže sugrađanka sa Starog grada.

Slična situacija je i u ostalim delovima grada. U Kijevskoj ulici je počela zamena cevovoda, iako je taj posao rezervisan za letnje mesece. Zbog toga je  početak  grejne sezone u ovom delu grada doveden u pitanje. Radovi traju i na drugim lokacijama na Banovom brdu, ali i na Miljakovcu, Kanarevom brdu…

Podsetimo, po Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, koja je još na snazi, u prve dve nedelje oktobra stanovi Beograđana bi trebalo da se greju, a ne da se vrše tople probe, ako je prognozirana srednja dnevna temperatura ispod 12 stepeni.

U članu 43 ove odluke jasno stoji:

“U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila od 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temepraturu 12 stepeni Celzijusove skale ili nižu”

Popodne toplije?!

– Zbog trenutne meteorološke situacije, svi toplotni izvori “Beogradskih elektrana”, od danas, 6. oktobra, prešli su u režim toplih-funkcionalnih proba sistema daljinskog grejanja, što znači da će potrošačima, pored provere funkcionalnosti sistema, biti isporučivana i toplotna energija. Prvi efekti ovih proba, kod većine potrošača, mogu se očekivati danas u poslepodnevnim časovima – poručuju iz “Beogradskih elektrana”.

Prema prognozi “Meteosa”, sa kojim su “Beogradske elektrane” u međuvremenu sklopile ugovor, danas će se temperatura kretati od pet do 15 stepeni, ali će srednja dnevna sigurno biti ispod 12.