RADILI PO 12 SATI ZA MIZERIJU: Srpski radnici robovali u Sloveniji

radnik
Pixabay.com

Firma „Marof trejd“ terala naše ilegalce da rade po 12 sati bez odmora, od mizerne plate nisu mogli da kupe ni povratnu kartu.

 

Slovenački inspektori otkrili su nekolicinu radnika iz Srbije koji su u tamošnjoj firmi „Marof trejd“ držani u robovskim uslovima!

Prema pisanju slovenačkih medija, tokom iznenadne posete poreskih i finansijskih inspektora pomenutoj drvnoprerađivačkoj firmi otkriveno je desetine ilegalnih radnika iz Srbije, Bugarske i drugih obližnjih zemalja koji su radili po 10 do 12 sati dnevno u smenama bez odmora, spavajući u iznajmljenim, „neprikladnim, skučenim prostorijama“, a dva radnika delila su jednu postelju. Na ruke su dobijali tako malu platu da s njom nisu mogli da plate ni kartu za povratak, otkrili su mediji koji dodaju da su lokalni stanovnici za njih znali.

– Za akciju smo se odlučili na osnovu dužih finansijskih istraga više privrednih subjekata, koji se bave posredovanjem radne snage. Prema prvim informacijama potvrđena je sumnja da je došlo do kršenja poreskih propisa, kao i zakona u oblasti zapošljavanja i rada na crno. Sumnja se na kršenje osnovnih prava radnika i trgovinu ljudima – objavilo je Ministarstvo finansija Slovenije.

Primena Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo stupila je na snagu 13. januara ove godine. Ministar za rad Aleksandar Vulin tad je poručio da će taj propis prvi put omogućiti da se zna gde i koliko naših ljudi radi van Srbije i kako im se može pomoći, ali juče nismo, međutim, uspeli da dobijemo odgovor od Vulina šta će preduzeti u ovom slučaju.