Haški tribunal zakazao je danas za 24. mart izricanje presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

 

Foto: Wikipedia.org

U završnoj reči, u oktobru 2014, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom. Karadžić, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen krivice.

Optužnica Karadžića (70) tereti za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

U 11 tačaka, Karadžić je optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumana dela, terorisanje, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Karadžić je u pritvoru Tribunala u Sheveningenu od jula 2008, kada je uhapšen u Srbiji i izručen u Hag. Prvu optužnicu protiv Karadžića, sud je podigao u julu 1995. Suđenje je počelo u oktobru 2009, a tužioci su izvođenje dokaza okončalu u maju 2012.

Poslednjeg svedoka svoje odbrane, Karadžić je pred sudije izveo u februaru 2014.loading...