RAJ NADOMAK BEOGRADA: Ako ste žejni prirode i odmora, ova dva mesta su PRAVI IZBOR ZA VAS

Do odličnih mesta za odmor ne mora se uvek putovati satima. Često su nam tu, na dohvat ruke, svega dvadesetak kilometara od naše kuće.

Šuma Jesen
Pixabay.com

Dok je Avale i Kosmaja, Beograđani ne moraju da brinu gde će na izlet ili kraći odmor.

Etno-kompleks u kosmajskom selu Baćevac, je muzej na otvorenom i mogućnost dobre zabave za celu porodicu. Tu su restoran, igraonice za decu, mini zoovrt, vinski podrum, pozornica na kojoj se organizuju koncerti i pozorišne predstave.

Điđi je maskota imanja. Živela je na Vračaru kao kućna ljubimica, a kada je gabaritom prevazišla vračarski stan, preselila se na Kosmaj.

Naši dragi gosti mogu uživati u ambijentu sela, koje verovatno neki od njih nemaju, i na samo 30 kilometara od centra Beograda oni to dobijaju. Na našem imanju postoji škola jahanja koja ima sedam konja i jedng ponija, a oni najmlađi mogu da se oprobaju i u streličarstvu“, kaže Milica Misirača iz “Zornića kuće”.

Sve što ovde pojedete i popijete, proizvedeno je u Srbiji. Hrana se uglavnom nabavlja u kosmajskim selima, ali služe i sir iz Sjenice i sa Zlatara, jagnjetinu sa Stare planine, kačkavalj iz Pirota.

Imamo oko 70 etiketa vina i 50 vrsta rakije, i sve je iz Srbije. Pite su mešane ručno, peku se ispod sača, predjela su najkvalitetnija, pršute i sirevi koje nudi Srbija“, dodaje Elvis Zornić iz “Zornića kuće”.

Kraj dva veka starog hrasta domaćini su rasprostrli ćilim i tu možete malo da prilegnete posle dobrog ručka, ali ništa ne brinite nije to jedini smeštaj koji se ovde nudi.

U konaku je deset soba i apartmana. Tu je i kamp za 30 prikolica i veliki broj šatora. Kampera trenutno nema jer su uglavnom dolazili iz inostranstva.

U obližnjem Barajevu je jezero Duboki potok. Dugo 800 metara, a široko sto. Vodom ga snabdeva sedam bistrih potoka, pa bi se jezerska voda skoro mogla i piti. Mada su velike, turističke mogućnosti su nedovoljno iskorišćene.

Kad odu kupači i kajakaši, dođu ribolovci.

“Ribe ima, lovi se sve, oni koji znaju, za njih ima ribe, oni koji ne znaju za njih nema. Kad bi vam rekao najveći som je ulovljen od jednog metra i 76 centimetara, a ima ih i od dva metra“, kaže Miloš Tomiš, predsednik Kajakaškog kluba Barajevo.

Kad ste u ovom delu Srbije, obiđite i manastir Tresije iz četrnaestog veka, posvećen Saboru Svetih arhangela. Uoči Prvog srpskog ustanka, kada su se Kosmajci digli na noge, manastir je bio mesto okupljanja ustanika predvođenih Jankom Katićem.

Zbog toga su ga Turci razrušili, a zbog teških vremena za srpski narod, do njegove obnove prošao je čitav vek.