“RAJSKI PAPIRI” OTKRIVAJU TAJNE: Među najbogatijim političarima sveta nalazi se i jedan SRPSKI MINISTAR!

Vlada Srbije
Wikipedia.org

U projekatu "Rajski papiri" koji otkriva veze više od 120 svetskih političara sa ofšor kompanijama, nalazi se i ime ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića. Dokumenta otkrivaju da njegovi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, dok je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

 

Istraživanje je sproveo KRIK, a u njemu se navodi da procurela dokumenta pružaju detaljan uvid u poslovnu imperiju i bogatstvo srpskog ministra i dodaje da ga vrednost poslova i i imovine čine “ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji”.

Nakon što je 2012. godine postao potpredsednik Narodne skupštine, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dve firme sa Ostrva Man, navodi KRIK.

Advokatska kuća “Appleby” koju je Popović želeo da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji.

Više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i 19 poslovnih registara otkrivaju poslovanja i najbližih saradnika svetskih lidera –američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija među kojima su “Nike” i “Apple”, kao i jednog od osnivača kompanije “Microsoft”.

KRIK je pored ove informacije objavio i niz drugih slučajeva u Srbiji čiji su akteri svrstani u “Rajskim papirima” . Tu se pre svega navodi slučaj kompanije “Južna Bačka”, koja je sklapala miolionske poslove sa državom, a jedan od njih je i ispumpavanje vode iz poplavljenih kopova Kolubare.

U “Rajskim papirima” stoji i da je prvi posao sa internet klađenjem bio pokrenut preko Malte, zbog atraktivnih mogućnosti koje ova ostrvska zemlja nudi kada je reč o poreskoj politici.

Dokumenta između ostalog otkrivaju i istinu o propasti kompanije “Energetika” iz Loznice, koja je poslovala u okviru holdinga “Viskoza” .