RAMA OTIŠAO U ZAGREB pa tamo ponovio stav o KOSOVSKIM TAKSAMA: “Nenormalno, ali i situacija nenormalna”

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio u Zagrebu da je taksa Kosova od 100 odsto na proizvode iz Srbije "nenormalna, ali je i situacija nenormalna".

Wikipedia/Arbeitsbesuch Albanien

– U normalnim uslovima to bi bio problem – kazao je Rama u Zagrebu gde je učestvovao na sastanku Srednje-evropske inicijative i zasebno se sastao s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na pitanje novinara o zaoštravanju odnosa Srbije i Kosova, Rama je rekao da je Srbija prekršila ugovor CEFTA, da se Kosovo žalilo i da nije bilo reakcija s druge strane – prenela je agencija HINA.

Za tvrdnjue o “Velikoj Albaniji” je kazao da se uvek javljaju kada albanska strana na Kosovu “s pravom nešto traži, i kada Albanija i Kosovo razgovaraju o stvarima od zajedničkog interesa”.

Plenković je rekao da Hrvatska želi dobre odnose sa svima – i s Albanijom, i s Kosovom i sa Srbijom.

– Želimo da se odnosi normalizuju i stabilizuju i o tome je danas (na samitu SEI u Zagrebu) govorio i komesar za proširenje EU Johanes Han – rekao je Plenković.

Plenković je posle sastanka s Ramom kazao da “postoje izgledi” da pregovori Albanije o pristupanju Evropskoj uniji počnu posle evropskih izbora koji su u maju, i da će Hrvatska “čvrsto stojati” uz Tiranu u tom procesu.

Kazao je da je na današnjem sastanku Hrvatska “još jednom izrazila snažnu podršku Albaniji u njenim ambicijama da postane članica Evropske unije” i izrazio spremnost da joj Hrvatska “prenese znanje i iskustvo” o tome.

Plenković je rekao i da je sada “ključno” za Albaniju i Makedoniju da se otvore pregovori s EU. 

Rama je kazao da Albanija i Hrvatska imaju “tradicionalno dobre odnose” koji stalno jačaju.

– Zahvaljujem Hrvatskoj na bezrezervnoj podršci Albaniji, ali i zbog priznavanja Kosova i našeg članstva u NATO-u – rekao je Rama.

Rama je kazao da juče potpisana “Izjava o strateškom partnerstvu” Hrvatske i Albanije daje novi podsticaj albansko-hrvatskim odnosima, dok je Plenković dodao da taj dokument “još više jača okvir saradnje” i izrazio uverenje da će unaprediti trgovinsku razmenu koja sada iznosi više od 60 miliona evra.