RANO ZA POPUŠTANJE MERA: Nastavlja se vakcinacija, u jednom gradu u Srbiji BLAGI RAST ZARAŽENIH

U Srbiji je prema poslednjem preseku od posledica koronavirusa preminulo još 14 osoba. Od 12.047 testiranih osoba, 1.863 su pozitivne.

printscreen/youtube.com/CGTN

U bolnicama je manje od 4.000 pacijenata, na respiratoru je 138 osoba.

Epidemijska situacija u Novom Pazaru je i dalje nestabilna, beleži se blagi rast broja inficirnih.

Doktor Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, kaže da nema mesta opuštanju i poziva građane da se vakcinišu.

Iako je do sada vakcinisano 2.800 građana, doktor Mahmutović kaže da nisu zadovoljni i podsetio da se nijedna pandemija nije mogla zaustaviti bez leka i vakcine.

Masovna vakcinacija se nastavlja na više punktova širom Srbije. Lekari upozoravaju da vakcinacija nije znak za opuštanje.

Vakcinisanje je moguće samo u zakazanom terminu. Za revakcinaciju nije potrebna nova prijava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će prve vakcine iz Kovaks programa EU stići krajem marta ili početkom aprila, kao i da će zajedno sa dodatnim ugovorima koji bi trebalo da budu potpisani sa Kinezima i Rusima Srbija imati potpisane ugovore za ukupno 11,5 do 12 miliona vakcina.

Kaže da, ipak, ugovori ništa ne znače ako nema vakcina.

“Ipak, imaćemo u naredne dve ili tri nedelje značajne količine vakcina, i to mogu da kažem veoma značajne”, naglasio je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je za RTS da se očekuje da u naredne dve nedelje Srbija dobije vakcinu protiv koronavirusa četvrtog proizvođača.

“Čekamo posebnu potvrdu o novom kontingentu vakcina”, istakla je Brnabićeva.

Ona je rekla da za sada nema popuštanja mera za sprečavanje širenja koronavirusa. Navela je da je primetno da stagnira procenat pozitivnih u odnosu na testirane.

“To je sa jedne strane loše, jer stagnira na relativno visokim brojevima, a sa druge strane dobra strana toga je da imamo nekih desetak dana više otpuštenih iz bolnice nego primljenih”, rekla je Brnabićeva.