RASKOL MEĐU ALBANCIMA: Tači preti Haradinaju zbog izjave o dijalogu sa Beogradom

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas na konferenciji za medije pripretio premijeru Kosova Ramušu Haradinaju smenom sa funkcije ako ne bude „korigovao“ stavove i izjave o korekciji granica kao mogućem rešenju za sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Hašim Tači
Beta

– Pozivam premijera da bude racionalniji i odgovorniji u svojim izjavama koje su u vezi sa dijalogom – rekao je Tači.

Prethodno je danas Haradinaj izjavio da je ideja o korekciji granica kao rezultat dijaloga sa Srbijom mrtva i pri tome izrazio saučešće predsedniku Tačiju što njegova ideja nije uspela.

Tači je na to na konferenciji za medije izjavio kako “dijalog nije umro,“ i ponovo pozvao premijera da vodi računa o izjavama koje daje.

– Siguran sam da premijer ima potrebu da koriguje svoju izjavu i stavove o procesu dijaloga – rekao je kosovski predsednik.

Tači je rekao kako se borba sa Beogradom odvija za stolom u Briselu i za to Kosovo ima podršku EU i SAD i dodao kako je od premijera očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup.

– Naše pozicije nisu večne, predsednici i premijeri mogu da se menjaju, oni dolaze i odlaze, a pogotovu se mogu promeniti oni koji se ne poprave – poručio je Tači.

Prema njemu današnja izjava Haradinaja o smrti ideje korekcije pokazuje da je ili duhovit ili da čuva svoju stolicu.

– Od premijera sam očekivao da bude racionalniji i odgovorniji kada daje izjave u vezi sa dijalogom. Ozbiljan čovek ne govori svakodnevno o ratovima i tragedijama, već o reformama – dodao je Tači.

Kosovo će istrajati na pitanju pripajanja Preševske doline, a to je, veruje Tači, moguće ukoliko bude jedinstvenog stava.

Predsednik Kosova je na konferenciji za medije govorio i o zloupotrebama lista veterana OVK i naveo da će taj slučaj biti ispitan do kraja.

Prema njemu OVK nije imala više od 12 hiljada boraca pod oružjem, dok je Haradinaj ranije govorio da je samo u predelu Dukađinija (Metohije) bilo između 50 i 60 hiljada pripadnika OVK.

– Zloupotreba liste veterana treba da se istraži do kraja. Svi mi znamo da nije bilo više od 12.000 veterana – kazao je Tači.

Predsednik smatra da premijer Haradinaj žrtvuje Preševsku dolinu samo zarad jednog čoveka, ne pominjući njegovo ime ali aludirajući na Milana Radojčića, sa kojim je Haradinaj u prijateljskim odnosima.

– Ne mogu da žrtvujem “Preševsku dolinu” zbog jednog čoveka na Severu – rekao je Tači.