RASPAD SAVREMENOG SVETSKOG PORETKA: Dolazi li kraj Zapada kakvog ga poznajemo?

Pomračenje EU
Beta

Rezultati predstojećih izbora u SAD i Francuskoj mogli bi da odigraju presudnu ulogu u raspadu zapadnog jedinstva i savremenog liberalnog svetskog poretka.

 

To je napisala novinarka En Eplbaum u članku “Vašington posta“ pod nazivom: “Nije li ovo kraj Zapada kakvog ga mi znamo“.

Ona smatra da tri osnovna problema prete zapadnom jedinstvu – pobeda republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, pobeda desničarke Marin le Pen na izborima u Francuskoj, kao i izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Eplbaumova Trampa naziva čovekom kojeg apsolutno ne interesuje ono što je poslednjih nekoliko američkih predsednika nazivalo „opštim vrednostima“.

Pet NEVEROVATNIH činjenica o LEGIJI STRANACA: Kako zapravo žive SAVREMENI LEGIONARI?

“Trampu je svejedno da li će Ukrajina ući u NATO. Njega u principu ne interesuje NATO, kao ni garancije bezbednosti alijanse. On je takođe govorio da SAD ne bi trebalo da se mešaju u konflikte u koje je umešana Evropa“, piše Eplbaumova i dodaje da je Tramp u svojim izjavama govorio da „američki građani ne bi trebalo svojim životima da plaćaju cenu evropskih konflikata, kao i da bi povlačenjem iz njih uštedeli velike sume“.

Prema njenim rečima, Tramp ne samo da ne bi bio zainteresovan za te alijanse u kojima se SAD trenutno nalaze, već ne bi obezbedio ni njihov opstanak.

Slična situacija može se dogoditi i u Francuskoj nakon predsedničkih izbora 2017. godine ukoliko pobedi desničarka i predsednica partije Nacionalni front Marin le Pen, upozorava Eplbauomva.

KIM ‘LUD’ OD BESA: ‘U ime PRAVDE izvršićemo NUKLEARNI UDAR na Južnu Koreju i SAD!’

Ona je istakla da bi u slučaju pobede Le Penova najverovatnije izvukla Francusku iz EU i NATO-a i nacionalizovala francuske kompanije ograničivši na taj način učešće stranih investitora.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, upozorila je Eplbaumova, najveći problem predstavlja potencijalno izglasavanje izlaska iz EU na referendumu u junu, koji bi mogao da bude samo šlagvort za izlazak te zemlje iz NATO-a.

“Šta je sledeće? Bez Francuske će jedinstveno evropsko tržište prestati da postoji, a pitanje je koliko bi i NATO opstao bez Velike Britanije“, istakla je Eplbaumova, prenosi “Sputnjik”.