RAST BROJ NOVOZARAŽENIH: Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji je od kovida 19 preminulo 39 osoba, a zabeleženo je 2.715 slučajeva zaraze korona virusom. Testirno 11.202.

Pixabay.com/Kolaž

Krizni štab je već obavio sve što je bitno a osećaće se potreba za delom štaba bar još pola godine.

Epidemiolozi kažu da treba očekivati da situacija bude bolja iz dana u dan ali i da ćemo osetiti posledice većih okupljanja i šetnji, posebno u Beogradu, posle Božića.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa članovima Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv korona virusa, na kojem je analiziran detaljan plan vakcinacije, prema prioritetima, za ovu nedelju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je u planu da se u ovoj nedelji vakciniše oko 11.000 zdravstvenih radnika i korisnika gerontoloških centara.

Imaćemo oružje tj. vakcinu i treba je što pre upotrebiti, rekao je za RTS član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

Brzina organizovanja vakcinisanja direktno utiče na tok pandemije, rekao je Kon i naveo primer Izraela koji je za desetak dana vakcinisao više od milion ljudi, dok vakcinacija dosta sporije ide u SAD.

Oklevanje sa vakcinacijom je nešto najgore što može da nam se desi, smatra Kon.

– Treba jasno reći da su sve vakcine bezbedne a sve ostalo je pitanje afiniteta prema nekoj od vakcina – rekao je Kon.

Epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija Vojnomedicinske akademije profesorka Vesna Šuljagić, zalaže se za što masovniju vakcinaciju stanovništva, jer se tako, kako kaže, virus stavlja pod kontrolu.