RASTE BROJ ZARAŽENIH U SRBIJI: Evo šta da uradite ako osetite PRVE SIMPTOME

U utorak je potvrđeno da je virus za 24 sata potvrđen kod 276 osoba, od 8.377 testiranih, a tri osobe su izgubile život.

Pixabay.com

Trenutno je aktivno 1.625 slučajeva, a 42 pacijenta su na respiratorima.

Zamenica direktora “Batuta” dr Darija Kisić Tepavčević je, komentarišući rast broja obolelih od kovida 19 prethodnih dana, navela da postoji predominacija blažih i asimptomatskih oblika.

Zbog pojavljivanja žarišta, preduzimaju se posebne mere, poput obaveznog nošenja maski, držanja rastojanja, ali i skraćivanja rada restorana i zabrane većih okupljanja.

Srbija se, inače, kako kažu lekari, nalazi u drugom šiljku prvog talasa epidemije koronavirusa. Direktor Infektivne klinike očekuje porast obolelih i u narednim danima.

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan pi-si-ar test.

Građani kojima je negativan rezultat pi-si-ar testa neophodan zbog putovanja u inostranstvo, mogu uz prethodnu uplatu 6.000 dinara, test uraditi u nadležnim institutima i zavodima za javno zdravlje.