RASTE TENZIJA IZMEĐU VAŠINGTONA I MOSKVE: Rusi objavili SPISAK MEDIJA koje smatraju STRANIM ŠPIJUNIMA

rusija
Pixabay.com

Rusko ministarstvo pravde objavilo je danas spisak stranih medija, ukljućujući Radio Slobodna Evropu i Glas Amerike, koji će se u Rusiji smatrati stranim agentima, što bi mogao da dovede do ukidanja njihovih akreditacija za ulazak u ruski parlament.

 

Objavljivanje registra usledilo je u trenutku povišenih tenzija Vašingtona i Moskve zbog državnih medija, navodi agencija AP.

Na spisku se nalaze i Idealna stvarnost, Kavkaska stvarnost, Krimska stvarnost, Tatarsko-baširska služba Radija, Sibirska stvarnost i Faktograf, navode ruski mediji.

Ruska državna televizija RT prošlog meseca je registrovana u američkom Ministarstvu pravde kao strani agent pod pritiskom vlade SAD. Rusija je odgovorila usvajanjem zakona koji omogućava vladi da označi medije kao strane agente.

Status stranog medija može dobiti svaki strani medij koji se finansira ili ima imovinu u inostranstvu.

Savet Federacije predložio je u ponedeljak da se američkim novinarima ukinu akreditacije za ulazak u parlament, a o toj meri će se odlučivati narednih dana.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su nove mere odgovor na, kako je navela, napad na RT u Americi. Ona je navela da njeno ministarstvo neće ukidati akreditacije stranim novinarima kako ih ne bi ometalo u radu.