RASTU TENZIJE između Rusije i Amerike: Dve supersile su SVE BLIŽE SUKOBU!

amerika
dnevno.rs/kolaž.rs

Posle obaranja sirijskog s-22 od strane Amerikanaca, oštre kritike Moskve ne jenjavaju. Kriza na Bliskom istoku zasad ne ugrožava susret Putina i Trampa

Rušenje sirijskog aviona SU-22 nedaleko od grada Rake minule nedelje u Moskvi su doživeli kao “američku drskost i bezobrazluk”. Mnogi ruski političari su tu akciju američkog aviona ocenili kao opasnu provokaciju Moskve, a nije mali broj vojnih eksperata koji upozoravaju da bi moglo doći i do direktnog konflikta avijacija dve najmoćnije vojne sile na svetu.

Amerikanci moraju da razmisle o tome da bi ušli u strašan sukob da su slučajno srušili ruski avion – rekao je Andrej Klimov, zamenik predsednika Komiteta za međunarodne odnose Saveta federacije Rusije.

Da se upravo to ne bi dogodilo načelnik objedinjenih štabova Džozef Danford je u ponedeljak uveče obećao da će se ponovo uspostaviti crvena linija na relaciji američkih i ruskih snaga.

Stigla je i vest da su Sjedinjene Države prebacile svoje vazduhoplovne snage iz Sirije, kako ne bi doživeli odmazdu. Odluka je doneta posle kontakta sa predstavnicima ruske i sirijske vojske. Amerikanci su obećali da će oni i dalje učestvovati u antiterorističkoj akciji u tom regionu.

 

Upozorenje Generalštaba ruske armije da će avioni i druge letelice Amerikanaca i njihovih saveznika koji lete u Siriji smatrati potencijalnim ciljevima nezavisni američki vojni ekspert Gordon Han smatra približavanjem ka opasnom trenutku mogućeg direktnog sukoba velesila.

Na drugoj strani, penzionisani ruski pukovnik Andrej Pjusov objašnjava da će posle ruskog upozorenja obe strane biti opreznije, osim ako ne dobiju komandu da namerno sruše neku letelicu, prenose Novosti.

Direktor Instituta pri Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Mihail Troicki se nada da uprkos pogoršanja odnosa velesila neće doći do direktnog sukoba, jer će piloti dobiti komandu i politički signal da budu suzdržani i ne ulaze u opasne situacije u kojima bi moglo da dođe do konflikta Rusa i Amerikanaca.

Osim toga Troicki smatra da rušenje sirijskog aviona neće uticati na pripreme predstojećeg susreta Putina i Trampa koji bi trebalo da se održi u Nemačkoj 7. i 8. jula ove godine.

Vojni ekspert Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa “Arsenal domovine objašnjava da je američki avion F-A -18 hornet” napao neravnopravnog protivnika, bombarder SU-22, koji je pušten u proizvodnju daleke 1970. godine. Sirija u svojim snagama ima dvadesetak takvih aviona.

Zamenik predsednika komiteta za odbranu Dume Aleksandar Šerin ističe da su Amerikanci svesno išli na provokaciju kada su srušili sirijski avion. Šerin predlaže da Rusija ustupi PVO sisteme Siriji da zaštiti svoje nebo od onih koje nisu pozvali, a to je pre svega – Amerika.