“RAT” U SOLUNU: Protest srednjoškolaca vodio MLADIĆ NA KONJU, a onda su DESNIČARI NAPRAVILI HAOS (VIDEO)

Između pripadnika ekstremno desničarskih organizacija i grupa koje se bore protiv establišmenta je u Solunu došlo do sukoba.

Beta/Kolaž

Sukob je izbio nakon što je završen protest srednjoškolaca protiv napora grčke vlade da okonča tri decenije dug spor sa Makedonijom.

Prema navodima lokalnih medija, nacionalisti, koji su nosili kapuljače, gađali su kamenjem grupu boraca protiv establišmenta.

Policija je intervenisala upotrebivši suzavac kako bi rasterala desničare, koji su odgovorili gađajući je kamenjem i drugim objektima, navodi grčki sajt Katimerini.

Prethodno je oko 1.200 srednjoškolaca, koje je predvodio mladić na konju, ogrnut grčkom zastavom, marširalo Solunom, protestujući protiv napora vlade da okonča tri decenije dug spor sa Makedonijom.

Demonstranti su mahali grčkim zastavama i uzvikivali nacionalističke slogane protiv Makedonije, ali i protiv Albanije, a na čelu kolone bio je konjanik, ogrnut zastavom Grčke, navodi Asošiejted pres.

Današnje demonstracije organizovali su grčki tinejdžeri zbog čijih protesta danima ne rade desetine srednjih škola u Solunu i okolnim mestima.

Srednjoškolci protestuju zbog sporazuma iz Prespe koji su u junu postigli premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Sporazumom je predviđeno da vlada u Skoplju promeni ime države u Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat omogući njenu integraciju u EU i NATO koju godinama blokira.

Atina se od proglašenja nezavisnosti Makedonije protivi ustavnom nazivu svog severnog suseda, tvrdeći da Skoplje na taj način izražava teritorijalne pretenzije prema Grčkoj, i da prisvaja grčku istoriju i simbole.

Ciprasova vlada optužuje pronacističku stranku Zlatna zora da podstiče proteste srednjoškolaca.