RAT ZA VAKCINE: Evropska komisija hoće da BLOKIRA dalji izvoz CEPIVA?

Evropska komisija namera da danas donese odrebu kojom će joj biti omogućeno blokiranje izvoza vakcina...

vakcina
pixabay.com

Evropska komisija danas će proširiti pravila Unije, kako bi mogla blokirati izvoz vakcina protiv koronavirusa u Veliku Britaniju i druga područja sa mnogo većim stopama vakcinacije.

Novom odlukom bi bilo sprečeno da kompanije preraspodele ranije ugovorene isporuke.

Najavili su to zvaničnici Evropske Unije, a kako prenose agencije, cilj uredbe je učiniti trgovinu vakcinama proporcionalnom, tako da proizvođači iz drugih zemalja vakcine prodaju Evropi a da EU ne izvozi mnogo više nego što uvozi.

Uredba će biti osnova za 27 vlada EU da odluče hoće li blokirati izvoz vakcina ili ne. Ipak, ova promena verovatno neće pokrenuti masovne zabrane izvoza vakcina proizvedenih u EU, rekao je zvaničnik s uvidom u najavu.

Ne mislim da bi se to moglo dogoditi, jer imamo međunarodne obaveze i želimo da lanci nabavke budu nastavljeni, da globalni sistem funkciniše – rekao je zvaničnik.

Potez, za koji su zvaničnici EU rekli da bi mogao pogoditi AstraZeneku i Džonson & Džonson, osmišljen je tako da izbegne nedostatke u isporuci u ona područja gde su zabeležena kašnjenja.

EU je ovog meseca koristila mehanizam kontrole izvoza, uspostavljen krajem januara, kako bi blokirala pošiljku vakcine AstraZeneke u Australiju.

Džonson i Džonson koji se obavezao da će isporučiti 55 miliona doza u EU između aprila i juna, planira da započne isporuku u drugoj polovini aprila. Moderna i Fajzer/ BioNTeh su imali kašnjenja u isporuci vakcina u EU, ali poručuju da su orijentisani da ispune svoje ciljeve iz prvog kvartala.