Ratko Mladić se bori za život i OVO mu je POSLEDNJA ŽELJA

Ratko Mladic
Wikipedia.org

Kada umre, Ratko Mladić (73), koji u pritvoru Haškog tribunala čeka presudu po optužnici za ratne zločine i genocid u Srebrenici, želi da bude sahranjen pored svoje ćerke Ane, koja je pod nerazjašnjenim okolnostima preminula 24. marta 1994, saznaje „Alo!”.

Ovo nam je juče potvrdio i Mladićev sin Darko, koji je za „Alo!” izjavio da je želja njegovog oca, koji se bori za život, da se pokopa pored ćerke.

– On nerado priča sa nama o tome. Uvek nastoji da bude pozitivan. Ali kada je Ana nastradala, on je odmah rekao: „Ja ću biti pored nje” – kratko je o ovoj bolnoj temi rekao Mladićev sin.

Darko Mladić je za naš list izjavio da će od Haškog tribunala zatražiti da njegovog oca zbog lošeg zdravstvenog stanja prebace na lečenje van zatvora u Sheveningenu.

Mladićev advokat Branko Lukić izjavio je da je odbrana tražila izuzeće sudija Alfonsa Orija i Kristofa Fladža zbog pristrasnosti. Što se tiče Mladićevog zdravstvenog stanja, Lukić kaže:

– Nemamo sve medicinske podatke o Mladićevom zdravstvenom stanju i tražimo da se saopšti kakvu terapiju prima, ali haška procedura za to je složena – kaže Lukić.

On dodaje da je sudija Ori, koji je sudio generalu Stanislavu Galiću, našao u presudi da je kriv i Mladić, a da je Fladž u presudi generalu Zdravku Tolimiru takođe utvrdio Mladićevu krivicu.

– Mladić je pred ovim Tribunalom osuđen u predmetima u kojima nije učestvovao. Presuđeno mu je i u predmetu Karadžić, Popović, Krstić. Jedan kuriozitet u funkcionisanju ovog tribunala su presuđene činjenice – rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima, izuzetno su male šanse da se dokaže da nije tačno nešto što je sudija u svojoj prethodnoj presudi utvrdio kao takvo, te da je ishod Mladićevog suđena već poznat.

– Onda onaj prethodni postupak moraju da ponove, a to se pri kraju postojanja Tribunala nikom ne radi. I sad treba očekivati da sudija, koji ne samo da je presudio neke činjenice koje su deo našeg predmeta i koji je osudio mog klijenta, bude nepristrasan. To je apsurd – rekao je Lukić.

Darko Mladić dodaje da je njegov otac jedva izdržao suđenje.

– On nije ni bio sposoban da prati proces. Dešavalo se ponekad da se zbog dva moždana udara isključi i ne sluša suđenje. Advokatu je na papirić poluparalizovanom rukom pisao odgovor, a za to vreme sudija bi već pročitao drugih 16 pitanja. Teško je ustajao, nije mogao da jede, a brijao se nekako levom rukom – otkrio nam je sin haškog optuženika.

U Ministarstvu pravde Srbije nam je rečeno da još nisu dobili nikakav zahtev za privremeno puštanje na slobodu Mladića zbog lečenja u drugoj ustanovi.loading...