RAZLOG JE NEVEROVATAN: Medicinska sestra sredstvom za dezinfekciju otrovala 20 pacijenata!

Medicinska sestra u Japanu optužena je za ubistvo najmanje 20 pacijenata koje je usmrtila dezinfikacionim sredstvom koje je unela u telo ljudi pomoću introvenske terapije.

Bolnica
timsamoff / Source / CC BY-ND

Tridesetjednogodišnja Japanka Ajumi Kuboki, koja je radila u Oguči bolnici u Jokahomi, uhapšena je pod sumnjom da je ubila 88-godišnjeg Soza Nišikavu u septembru 2016. godine. Takođe se dovodi u vezu u pitanje Nobuaa Jamakija, koji je preminuo dva dana kasnije. Soza i Nobua su delili sobu na četvrtom spratu bolnice.

Nakon što ju je privela policija Kuboki je priznala da je ubila dvojicu muškaraca i oko 20 drugih pacijenata na odeljenju intezivne nege. Ona je to činila tokom dežurstva, u kasnim noćnim satima kada niko nije mogao da primeti.

Policija veruje da je ona sipala sredstvo za čišćenje, koje sadrži benzalkonijum hlorid, u venu pacijenata zbog čega su dva starija muškarca, Jamaki i Nišikava, umrli nakon nekoliko časova. Nakon obdukcije, ovo hemijsko jedinjenje pronađeno je u Jamakijevom telu.

Razlog zašto je počinila ovoliki broj ubistava je šokirao mnoge.

Naime, Japanka je to uradila kako ne bi morala da objašnjava smrt njihovim porodicama, odnosno izbegla neprijatnost.

Kuboki tvrdi da je birala izuzetno bolesne pacijente za koje je verovala da će umreti, ali izvori tvrde da nekim žrtvama zdravstveno stanje nije bilo ugroženo.

Između aprila i avgusta 2016., četvrti sprat na kome se nalazi intezivno odeljenje javljala se serija neobičnih problema – iscepana uniforma i nebezbedno otvoreni paketi za infuziju.

Policija je potom počela da istražuje Nišikavinu i Jamajakijevu smrt, kada je pronašla hemijsko jedinjenje na njenoj uniformi. Jakumi je potom morala da da izjavu u policiji, a drugog dana je priznala seriju ubistva..

Inače, Kuboki se kao medicinska sestra zaposlila se 2015. godine u bolnici Oguči. Zvaničnik u bolnici, rekao je lokalnim medijima da se ona “smatra odgovornom”, iako je “teško da shvati o čemu zaista razmišlja”.