“To se, na žalost, ne razlikuje od evropskog proseka koji iznosi 16,3 odsto”, rekla je ona i istakla da žene u Srbiji kao i one u EU “do kraja godine rade za džabe”.

Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT znatno manje, rekla je Zorana Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki su, neophodno je da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu”, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da su žene te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odsustvo zarad brige o deci.

Žene, smatra ministarka, treba ohrabriti da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, a dodala je i da je neophodno “promovisati ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece”.

Prema njenim rečima muškarci na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, dok žene nakon radnog vremena na poslu provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze.loading...