RAZMENA, ILI KUPOVINA: U najpoznatijoj ulici u gradu po PRODAJI KNJIGA, otvara se BAZAR POLOVNIH UDŽBENIKA

polovni udžbenici
Print screen/You Tube

Navale za već korišćene knjige još nema, iako se prodaju na nekoliko lokacija u prestonici. U Kosovskoj ulici postavljaju 30 štandova i ona će biti zatvorena do 1. oktobra.

 

Bazar polovnih udžbenika u Kosovskoj ulici biće otvoren 25. avgusta i radiće do 1. oktobra. Iako “prodavnica na otvorenom” već radi, posle sastanka prodavaca sa predstavnicima opštine Stari grad, datum otvaranja bazara koji podrazumeva zakup mesta, počinje prvi put u petak, 25. avgusta.

 
Tada će Kosovsku zatvoriti za saobraćaj, parkiranja neće biti, pošto će duž ulice biti smešteno 30-ak štandova.

Godinama su se polovni udžbenici kupovali u Kosovskoj, pa su roditelji navikli da ovde dolaze pred svaku školsku godinu. Zato smo odlučili da organizujemo “Bazar polovnih knjiga” i omogućimo prodavcima da zakupe prodajna mesta, odnosno da knjige prodaju na legalan način. Za vreme trajanja bazara, inspekcija i komunalna policija kontrolisaće prodaju knjiga, kako bi sve prošlo bez problema – kažu u opštini Stari grad.

Da bi se saobraćajnica raščistila i štandovi namestili, Kosovska će biti zatvorena za saobraćaj od Nušićeve do Vlajkovićeve i od Vlajkovićeve do Takovske nekoliko dana pre zakazanog otvaranja.

U međuvremenu, prodaja knjiga odvija se i iz gepeka automobila i kombija koji su ovde parkirani tokom cele godine.

Nema kupaca, “rasterale” ih ove vrućine. Posla bude od početka avgusta, a oni koji bi da proberu knjige, dođu još u julu. Ove godine, čini se, najviše posla imaćemo početkom septembra. Sada se roditelji još raspituju i upoređuju cene – žali se jedan od prodavaca.

Korišćeni udžbenici prodaju se i na 40 štandova postavljenim na Trgu Nikole Pašića još početkom meseca. Ni prodavci koji su se ovde smestili još nemaju puno posla. Brine ih i otvaranje bazara u Kosovskoj, koji će im, kako kažu, “odvesti” mušterije.

Sve se uglavnom svodi na zamenu udžbenika, željena knjiga za dve stare. Kada donesu ceo komplet udžbenika, novi može da se dobije uz doplatu od oko 3.000 dinara. Cene polovnih knjiga se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu, ali je roditeljima skupo i kada im kažemo da je udžbenik koji u knjižari košta 900 dinara kod nas 500 – priča Goran Pantović, koji je već decenijama u ovom poslu. 

Najskuplje su knjige za jezike, ali se polovne zajedno sa radnom sveskom mogu naći za od 600 do 800 dinara, što je upola jeftinije. Ostali udžbenici koštaju od 300 do 500 dinara, u zavisnosti od izdavača.

UŠTEDA I DO 50 ODSTO

Kupovinom polovnih udžbenika uštedimo od 50 do 80 odsto. Komplet novih udžbenika za njega košta 16.000, a gde su još sveske i pribor. Zato kupujemo polovne, koje će nas koštati upola manje. Dete neće ništa lošije učiti iz već korišćenih knjiga. Ipak, knjige nikada ne menjamo, jer nekada za jednu novu preprodavci traže da im damo tri stare – priča Jasna Ljubišić, mama jednog sedmaka.