Farmaceutska kompanija planirala da uništi lekove za rak kako bi podigla cene za 4.000 odsto. Istragom su otkriveni mejlovi zaposlenih velike farmaceutske kompanije u kojima "slave rast cena lekova za rak".

 

Rukovodstvo jedne kompanije navodno je planiralo da uništi zalihe lekova zbog svađe oko cene sa španskom zdravstvenom službom 2014.

Pretili su da će prestati prodavati lekove ako ministarstvo ne povisi cene. Nakon što je kupila pet vrsta lekova za rak od britanske kompanije “Glaxo smit kline”, pokušali su da lekove prodaju u Evropi za cenu višu čak 40 puta, objavio je “Tajms”.

Tokom pregovora oko cene u Španiji, ta farmaceutska kuća je navodno pretila da će prestati da prodaje lekove za rak ako ministar zdravlja ne povisi cene za 4,000 posto, objavio je španski Konfidensijal digital.

Povišenje cena omogućila je rupa u zakonu zbog koje farmaceutske kompanije smeju da menjaju cene lekova ako ih prodaju pod drugim imenom. Ova rupa u zakonu zapravo bi trebalo da omogući snižavanje cena nakon što istekne patent za lek, ali ako farmaceutske kompanije nemaju konkurenciju, smeju i da podižu cene.

Portparol britanskog Ministarstva zdravlja rekao je da se ove godine uvode novi zakoni koji će omogućiti vladi “delovanje protiv prevelikog rasta cena generičkih lekova“.