RAZVOJNA ŠANSA ZA PRESTONICU: Beograd postaje regionalni centar za “ESPORT”

igrice
pixabay.com

Glavni grad Srbije bi uskoro mogao da postane regionalni centar za elektronski sport - profesionalno takmičenje u igranju video-igara, najavljeno je danas.

 

Srbija je zemlja na koju smo se fokusirali, naročito iz razloga sto je esport priznat od strane države. To će nam omogućiti da bolje izgradimo ‘ekosistem’ ‘esporta’, uz pomoć zvaničnih institucija – rekao je direktor kineske kompanije Alisport Džejson Fung.

Delegacija “Srpskog esports saveza” boravila je u kineskom gradu Haikou gde je održano finale takmičenja “World Electronic Sports Games” (WESG).

Razgovarali su o razvoju WESG u regionu, saradnji, kao i podršci u unapredjenju razvoja sistema “esporta” u Srbiji.

Razgovori sa Srpskim ‘esports’ savezom definitivno idu u pravom smeru i radujemo se što ćemo uskoro i ozvaničiti saradnju. Ove godine smo na našim WESG takmičenjima imali više 65.000 učesnika širom sveta, tako da sam izuzetno zadovoljan. Gradimo više mogućnosti za sve širom sveta da zajednički učestvuju u ‘esportu’ – kazao je Fung.

“Srpski esports savez” zahvalio je vlasnicima kompanije što su prepoznali Srbiju kao partnera.

Generalni sekretar Dalibor Marinović rekao je da su Kinezi zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji.

Troškovi nisu problem, pošto bi se pokrili kao što je to bilo u Grand finalu, a najveća prednost Beograda je u tome što se u radijusu od 500 km, nalaze svi glavni gradovi zemalja bivše Jugoslavije – rekao je Marinović.

On je istakao da je to razvojna šansa da Beograd postane regionalni centar “elektronskih sportova”, ali u sadašnjoj fazi neophodna je i podrška države.

Po rečima Funga, želja je da “esport” postane tradicionalan i dostigne standard Olimpijskih igara. Cilj je da se sve zemlje uključe u “esport”, a WESG će se sledeće godine proširiti na Evropu.loading...