Reagovanje hrvatskih političara na oslobađanje Šešelja: ‘Ovo je SRAMOTA, očekujemo reakciju Srbije’

Vojislav Šešelj
Beta

Presuda Haškog tribunala, po kojoj je Vojislav Šešelj proglašen nedužnim po svim tačkama optužnice, izazvala je revolt i nevericu hrvatskih političara.

 

Prvi se oglasio premijer Hrvatske Tihomir Orešković, koji je iz Vukovara poručio da je “oslobađanje Šešelja sramotan čin”.

 
– Presuda Šešelju je sramotna, ovo je poraz haškog tužilaštva. Danas sam u Vukovaru kojem je učinio zlo i nije pokazao kajanje – rekao je Orešković

Hrvatski premijer je dodao da je reč o čoveku koji pali zastave Hrvatske i EU, rekavši da očekuje reakciju Srbije.

Advokat: Šešelj može da traži odštetu, ali NIKO JE JOŠ NIJE DOBIO

– Nadam se da će tu i Srbija reagovati, jer je put prema EU pravi put, i nadamo se da ćemo videti prave odluke i ponašanje od strane naših suseda – naglasio je Orešković.

Upitan da li će ova presuda promeniti uslove koje Hrvatska traži od Srbije za njeno napredovanje u pregovorima s EU, Orešković je odgovorio da su uslovi svima jasni i da oni podrazumevaju sve što se očekivalo i od Hrvatske.

– Ovo nije ništa promenilo. Treba Srbija da pokaže da će reagovati u pozitivnom smeru – rekao je Orešković.

Šešelj: Sudije su donele jedinu moguću presudu, žalim što i moji prijatelji nisu oslobođeni

Žigmanov: Neugodno iznenađenje

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je danas, povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju u Hagu, da je neugodno iznenađen tom odlukom suda.

– Iznenađeni smo neugodno oslobađajućom presudom. Bilo je za verovati da će delovanje i postupci Vojislava Šeselja biti prepoznati kao oni koji su stvarali ili bili u funkciji nastanka zločina – kazao je Žigmanov agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Hrvati u Vojvodini su ostali uskraćeni za pravdu i kažnjavanje zločina koje su počinile paravojne formacije Vojislava Šešelja.

– Hrvati u Vojvodini su i žalosni jer je izostalo kažnjavanje za zločine nad njima iz devedesetih godina. Zadovoljština za žrtve je izostala. No, pitanje je hoće li je sada ikada i biti – ocenio je Žigmanov.

Prgomet: Razočaranje

Drago Prgomet, član partije Most, oglasio se na Tviteru, rekavši da je razočaran u

presudu.

Jadranka Kosor: Ovo je sramota

Nekadašnja premijerka vlade Hrvatske Jadranka Kosor burno je izrazila svoje nezadovoljstvo serijom tvitova.

“Sud je poručio da se zločin isplati! Sramota”, “Veće me ostavlja bez reči”…