REALNO STANJE STVARI: U Beogradu osvanula NEOBIČNA JELKA i ŠOKIRALA građane (FOTO)

Zelena stranka je uz podršku udruženja EKO-Pančevački rit i Bela Čaplja 1165, postavila u Beogradu, na Levoj obali Dunava, novogodišnju jelku koja je napravljena od otpada koji je sakupljen iz okoline autobuske stanice i kanala.

Novogodišnja rasveta Beograda
beoinfo

Ta jelka od smeća predstavlja ogledalo naše životne sredine, a gradjani su pozvani da i oni “ukrase” jelku predmetima koji se na Levoj obali mogu naći u bilo kom pravcu da se pogleda, saopštila je danas Zelena stranka.

Kako se navodi u saopštenju, cilj ove akcije je da se skrene pažnja gradjana, ali i donosilaca odluka, na katostrofalno stanje životne sredine svuda oko nas.

– Ovakva novogodišnja jelka predstavlja sintezu svih problema sa kojima se suočava naša životna sredina. Gume od kojih je sačinjena jelka samo su jedna od stvari pronadjenih u ekstremno zagadjenoj vodi u kanalima Leve obale. Kanali čija je ukupna dužina 900 kilometara prepuni su svega onoga što nikada ne bi trebalo da se nadje u našoj vodi – navodi se u saopštenju.

Iz Zelene stranke navode da “nisu morali da idu daleko da bi našli “ukrase” za jelku od smeća”.

– Svi “ukrasi” nadjeni su u neposrednoj blizini, na autobuskoj stanici, koja kao da nikada nije čišćena. Pored problema deponovanja otpada koji se odlaže gde mu nije mesto, tu je i zagadjenje vazduha, koje je najprimetnije u zimskom periodu, prvenstveno zbog postojanja velikog broja individualnih ložišta, kao i nesavesnih gradjana koji pale otpad, gume i kablove zarad izvlačenja sekundarnih sirovina – rekao je potpredsednik Zelene stranke Aleksandar Božić.

Kako se navodi u saopštenju, kada jelka bude rasklopljena, svi predmeti od kojih je sačinjena, biće reciklirani.