Realnost: Ako Srbija hoće u EU, moraće da PROMENI USTAV zbog ove DVE STAVKE

Ustav
Wikipedia

Tema koja nije ušla u ekspoze – ušla je u skupštinsku raspravu. U sali i holu govorilo se o promeni ustava, osporavanog još od kada je donet, 2006. godine.

 

Zašto promena Ustava nije deo eskpozea, mandatara pita DSS. Zato što mu tu nije mesto, odgovara Vučić. Najviši akt se ne donosi da traje godinu dana, a za to je potreban konsenzus.

– Promena ustava nam je uslov za ulazak u EU. Kada budemo pred vratima, onda ćemo o tome da govorimo, ali to mora da bude najširi dogovor različitih političkih subjekata – ističe mandatar Vučić.

Poslanik DSS-a Đorđe Vukadinović objašnjava – njegova stranka je za promenu političkog sistema. Ali to se može i bez promene Ustava.

– Iako je i danas mandatar rekao da se pozicija Kosova u ustavu neće menjati, dobar deo onih koji insistiraju pod maskom promene političkog sistema imaju u vidu promenu preambule – kaže Vukadinović.

Patriotske pridike – odgovara Vučić.

– Vi u čije vreme je Kosovo dobilo nezavisnost, a kako ste ga štitili – sa dva saopštenja – rekao je mandatar. 

Sa konsenzusom u Skupštini i na referendumu, Ustav Srbije će se menjati. Socijalisti su spremni da daju podršku. Ustav je otvorena knjiga, a ne sveto pismo – poručuju.

– Nije to nikakva jeres menjati ustav jer se menjaju i političke okolnosti ne samo unutar Srbije već i geopolitički. Mi ulazimo u proces učlanjenja i čitava scena u Evropi se menja – rekla je poslanica SPS-a Dijana Vukomanović.

Promena političkog sistema da – ali to ne garantuje odgovornost – tako na polemiku reaguje LDP.

– Neće parlament biti ozbiljniji ako u njemu bude sedelo 150 umesto 250 poslanika nego će biti samo još veća distanca između poslanika i onih koji ga biraju – kaže Čedomir Jovanović.

Nacrt izmena Ustava u parlamentu bi trebalo da se nađe do kraja 2017. To predviđa akcioni plan o poglavlju 23. Glavna izmena – garancije za nezavisnost pravosuđa. To nalažu i EU i realnost, kažu pravnici. Preambula je, veruju, za sada sigurna.

– Te promene se neće ticati suštinskih pitanja države kao što je, recimo, teritorijalni integritet koji se kod nas uobičajeno zove promenom preambule. Sigurno da ustav može da trpi poboljšanja u oblasti definicije braka i prava manjinskih grupa – objasnio je profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović.

Pre samog članstva u Uniji, Ustav zasigurno čekaju dve izmene: Prva – da se uredbe donete u Briselu automatski primenjuju i druga – biračko pravo građana Unije za Evropski parlament i lokalne istitucije.loading...