REČ STRUČNJAKA: Vodite računa o OVIM PRAVILIMA kada se nađete na Slaviji!

Trg Slavija
Beta

Vožnja kružnim tokom poput onog koji se nalazi na Trgu Slavija, decenijama je bila teška misija za goste glavnog grada ali i same Beograđane.

 

Nadležni su sadašnje rešenje predstavili kao bolje od prethodnog, ali su i pored promena mnogobrojni vozači i dalje na mukama.

 
– To je sada petotračna kružna raskrsnica, a iskustva pokazuju da kružni tokovi ne bi trebalo da imaju više od tri trake, kako ne bi bilo mnogo preplitanja. Izdvajanjem žutih traka za javni gradski prevoz dobili smo dva koncentrična kružna toka koji zbunjuju vozače. Problem kretanja rešen je horizantalnom signalizacijom, ali je nevolja u tome što je ona “nevidljiva” kada je Slavija prekrivena vozilima – kaže za Novosti profesor Saobraćajnog fakulteta Branimir Stanić.

Najveća enigma sada je ko, kad i gde ima prvenstvo kretanja. To vozačima stvara problem, pošto imaju tri stepena odluke.

– Prvo odlučuju o propuštanju pešaka kada prilaze kružnom toku. Onda moraju da vode računa o autobusima, tramvajima i taksi vozilima koji se kreću žutom trakom, i sve njih propuste. I tada dok “seku” žutu traku, moraju da obrate pažnju na sva vozila koja se kreću u tri trake unutar kružnog toka, da ih sve propuste i tek onda da uđu u željenu traku! Nemogućnost brzog sagledavanja svih pet traka ili brzog donošenja odluke u koju od mogućih tri da se uključe, mnogima zadaje glavobolje. Slično je i pri napuštanju kružnog toka. Najpre je potrebno dospeti u traku koja vodi ka izlazu, propustiti vozila javnog prevoza i na kraju ponovo propustiti pešake – ističe profesor Stanić.

Iako Zakon o bezbednosti u saobraćaju posebno ne definiše precizno pravila kretanja u kružnom toku, stručnjaci podsećaju na dva osnovna.

– Onaj ko ulazi u raskrsnicu dužan je da propusti sva vozila koja se kreću kružnim tokom. U samom kružnom toku važi pravilo da je onaj ko menja saobraćajnu traku dužan da propusti sva vozila koja se tom trakom kreću! Baš zbog velikog broja ukrštanja, unutrašnja traka do same fontane ostaje najmanje iskorišćena – navodi profesor Nikola Čelar.

Ujedno, Slavija je tok u koga se ulivaju saobraćajnice različitog ranga, pa je trebalo razmisliti o mogućnosti da ulice Svetog Save i Deligradska promene smer.

Velika novina rekonstruisane Slavije jeste to što sada vozači iz Beogradske mogu da skrenu u Ulicu kralja Milana. I dok skretanje desno na ovom mestu pre nije bilo moguće, već su vozači morali da uđu u kružni tok, sada im je ovo omogućeno.