Region bruji: EVROPSKA UNIJA POSLALA PISMO HARADINAJU, evo šta TAČNO u njemu piše

Predstavnici EU - Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju u kojem navode da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

Ramuš Haradinaj
printscreen/rtvatlas

Evropski funkcioneri pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija.

Portparol Evropske unije Maja Kocijančić potvrdila je za da je pismo Mogerinijeve, Hana i Malstromove upućeno Haradinaju, ali nije želela da govori o njegovom sadržaju.

Sadržaj je obelodanila Gazeta ekspres onlajn, ističući da evropska “trojka” u pismu najpre odbacuje Haradinajevu ocenu koju je izneo u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno. 

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet.

– Snažno odbacujemo vašu ocenu da dijalog stagnira. Umesto toga, dijalog na čelu sa dva predsednika obeležava i označava stalni napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške – navodi se u pismu upućenom Haradinaju.

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou.

– Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u nastavku dijaloga – navodi se u pismu i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.