REGION NA NOGAMA: Svi traže malu migrantkinju koja je poslednji put viđena u Srbiji (VIDEO)

Crveni krst
Beoinfo

Devojčica iz Sirije bila je jedna među nekoliko hiljada izbeglica koje su strpljivo čekale u redu blizu makedonsko-srpske granice, kod prelaza Preševo. Bio je 7. oktobar 2015, a devojčica se čvrsto držala za hladnu sigurnosnu ogradu dok je njena porodica stajala iza. Delovala je odlučno da nastavi svoj put ka Evropi dok se kiša slivala niz njenu providnu kabanicu.

Fotograf Matic Zorman iz Slovenije, koji je fotografisao devojčicu, za svoj rad dobio je nagradu World Press Photo u kategoriji “Ljudi”. Međutim, fotograf nije zabeležio njeno ime, a sada želi da je pronađe.

 
– Nisam želeo da je ometam pa joj se nisam obratio. Nisam ni primetio da joj je kabanica pala na lice. Tek kada sam pogledao fotografiju uvideo sam da je devojčica izgledala kao da se guši, što kao da je i simbolički predstavljalo celokupnu patnju kroz koju migranti prolaze – rekao je Zorman.

Fotograf je pokrivao izbegličku krizu 2014. godine, i proveo mesece na putu slikajući nesrećne ljude. Ipak, fotografija devojčice urezala mu se u pamćenje.

– Uvek se vraćam na glavno pitanje: Kako se zove i gde se nalazi? – kaže fotograf.

Zbog toga 29-godišnji Slovenac apeluje na srpske vlasti i nevladine organizacije da mu pomognu u potrazi. Priznaje da porodica devojčice možda neće biti srećna zbog fotografije i cele fame koju je podigao oko male migrantkinje.

– Znate, ta nagrada koju sam dobio promenila mi je život, ali iskreno, šta je sa životom devojčice? Gde je ona sada? Želim da iskoristim pažnju koju je ta fotografija dobila kako bih tom detetu dao priliku da govori, jer bi njen glas bio daleko upečatljiviji od moje fotografije – kaže Zorman.

Za sada, njegov apel nije naišao na odgovor, ali Slovenac ne gubi nadu.

– Kraj svake priče zavisi od toga gde se zaustavite. Nadam se da ću uspeti da napravim pozitivnu priču o njoj. Nakon svega kroz šta je prošla, mislim da joj makar tolilko dugujem.

Ukoliko znate nešto o devojčici sa fotografije, možete kontaktirati fotografa Matica Zormana putem sajta: maticzorman.com.