REKONSTRUKCIJA GLAVNOG GRADA: “Kosančićev venac će zasigurno biti OMILJENO MESTO BEOGRAĐANA!”

kosančićev venac
beoinfo

Nikodijević je najavio i predstojeće Dane Beograda, od 16. do 19. aprila.

 

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je danas da svi veliki gradovi u svetu imaju svoje kulturno-istorijske četvrti, a da je kod nas to svakako Kosančićev venac kao najkompaktnija celina.

On je u uključenju za TV Pink podsetio da je decenijama ovaj deo Beograda bio zapušten, zbog čega je doneta odluka da se rekonstruišu ne samo fasade i kaldrma već i čitava stara komunalna infrastruktura. Na privremenom izložbenom platou može da se vidi Kosančićev venac nekad i sad, a fasade će veoma brzo dobiti i dekorativnu rasvetu, najavio je Nikodijević. 

U nastavku rekonstrukcije biće izgrađena Gradska galerija, koja će gledati na reku. Bilo bi nepravedno ne pomenuti Narodnu biblioteku, koja je srušena u bombardovanju 6. aprila. To je najveće kulturno stradanje Beograda i Srbije jer je uništeno više od pet stotina hiljada svezaka i 1.424 ćirilična rukopisa između 12. i 17. veka. Ipak, želimo da oživimo taj prostor multimedijalnim sadržajima, kojim ćemo čuvati sećanje na Narodnu biblioteku. Kosančićev venac će zasigurno biti omiljeno mesto Beograđana, ali i nova turistička atrakcija – istakao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada Beograda osvrnuo se i na „Beograd na vodi”, za koji je rekao da je nov simbol Beograda i najveće gradilište u ovom delu Evrope.

Iz dana u dan čitav savski amfiteatar dobija nov izgled, a prve dve zgrade se završavaju i verujem da će već u junu one dobiti i prve stanare. Uporedo sa tim grade se i drugi objekti, među kojima i tržni centar – rekao je Nikodijević.

Nikodijević je najavio i predstojeće Dane Beograda, od 16. do 19. aprila. Pripremljen je bogat program, a nagrade će biti dodeljene najboljima i najzaslužnijima u 24 oblasti. On je pozvao Beograđane i goste glavnog grada da posete brojne atraktivne manifestacije koje su deo ovogodišnjeg obeležavanja. loading...