REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH: U ovom srpskom gradu je korona NAJVIŠE BUKNULA

U 2022. godinu ušli su sa 179 inficiranih lica, da bi taj broj danas iznosio 679...

Printscreen RTS

Srbija je danas zabeležila rekordan broj zaraženih korona virusom u jednom danu, a među gradovima u kojima je kovid 19 “buknuo”, nalazi se i Subotica.

U poslednja 24 sata u ovom gradu registrovano je 150 novih slučajeva infekcije korona virusom, a zbog naglog rasta broja obolelih, epidemiološka situacija se ocenjuje kao izrazito nepovoljna sa trendom dodatnog i ubrzanog pogoršanja.

Kako predočava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, 1. januara 2022. godine bilo je 179 aktivno obolelih u Subotici, a samo 10 dana kasnije, taj broj je dostigao 679, što ocenjuje kao ogromno povećanje, piše Subotica.com.

 Taj broj od 179 je bio najmanji od oktobra, jer je četvrti talas dostigao vrhunac 1. novembra i od tada su brojke počele da padaju. Sada vidimo da opet rastu i možemo da kažemo da je u Subotici, kao i u celoj Srbiji, peti talas u toku. Za samo deset dana smo dostigli broj od 679 aktivno obolelih, što je uvećanje od 300 odsto, s tim da je u poslednja 24 sata registrovano 150 novih slučajeva infekcije. Tako da brojevi rastu i epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna sa trendom dodatnog i ubrzanog pogoršanja – kaže dr Bohucki.

Omikron i blaža klinička slika

Razlog ovako naglog rasta novoobolelih, dr Bohucki objašnjava pojavom omikron soja, za koji je karakteristično da se brzo širi i da u kratkom vremenskom roku formira visok talas. Ipak, kako naglašava, prema do sada raspoloživim podacima, omikron soj izaziva blažu kliničku sliku u odnosu na delta soj virusa kovid-19.

– Tako je mutirao da ima veći afinitet za gornje respiratorne puteve, nego za donje, što je dobro i zato se objašnjava da daje blažu kliničku sliku u odnosu na deltu. To ne znači da iza velikog broja obolelih, lica koja imaju neke hronicitete neće imati težu kliničku sliku koja će zahtevati hospitalizaciju i, shodno tome, mogući smrtni ishod. Generalno je omikron blaži od delte, ali zbog ukupnog broja obolelih u kratkom vremenskom periodu, svakako da ćemo imati i ovakve slučajeve. Zahvaćene su sve uzrasne grupe, ali moram da napomenem da je procentualno manja zastupljenost najstarijih, a prilično mnogo mladih, a to je po pravilu uzrasna grupa koja se najviše kreće i koja je najmanje vakcinisana – ističe dr Bohucki.

Kada je u pitanju zaštita od novog soja, dr Bohucki ističe da je najdelotvornija vakcina, naročito treća doza, dok prethodno preležana infekcija ne štiti mnogo, o čemu svedoči podatak da od ukupnog broja novoobolelih u jednom danu, 20 odsto njih je već preležalo kovid-19.

Na lečenju 29 pacijenata

U poslednja 24 sata, u respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledan je 51 pacijent, od kojih su tri zadržana na lečenju, dok je pet pacijenata otpušteno iz bolnice na kućno lečenje i izolaciju.

Trenutno se na lečenju u kovid delu bolnice nalazi 29 pacijenata, pri čemu se u kovid jedinici intenzivnog lečenja nalaze tri pacijenta, od kojih su dva na respiratoru.