REKORDNA PLATA U CRNOJ GORI: Bankar za mesec dana zaradio stan u Beogradu

Najveća plata u ovoj godini u Crnoj Gori bila je 54.440 evra i dobio je domaći građanin zaposlen u sektoru bankarstva i monetarnog posredovanja, piše danas Pobjeda.

Novac
Pixabay.com

Ova zarada čini 106 prosečnih koje se kreću od 510 do 514 evra, zavisno od meseca.

Iz Poreske uprave ne saopštavaju imena osoba niti kompanije koje su rekorderi po isplaćenim zaradama, jer ih u tome sprečava zakon.

I drugo mesto sa 41.292 evra neto isplate drži isti sektor i takođe domaći građanin, na trećoj poziciji u ovom delu godine je zarada od 34.337 evra, a isplaćena je rezidentnom licu zaposlenom u delatnosti vazdušnog saobraćaja, rečeno je iz Poreske uprave.

Iz ovog državnog organa podsećaju da su ove enormne zarade isplaćene samo u jednom mesecu.

– Navedeni iznosi isplaćeni su licima samo u jednom mesecu, te se ne može zaključiti da se radi o redovnom mesečnom primanju zaposlenih, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su uneti u IOPPD obrasce pod šifrom 1-zarade pa se kao takvi i vode u sistemu Poreske uprave – objasnili su iz Poreske uprave.

Za razliku od ovih enormnih zarada, najniža zarada u Crnoj Gori je 193 evra i “ističe joj rok” za nešto više od mesec dana jer su se Vlada, sindikati i poslodavci dogovorili da od jula bude 222 evra .

Prosečna neto zarada se u Crnoj Gori kreće od 510 do 514 evra, kako koji mesec.

U parlamentu je pre nekoliko dana poslanik SDP Raško Konjević saopštio da zaradu ispod 250 evra prima 77 hiljada zaposlenih.

U prošloj godini najveća isplaćena zarada bila je 60.040 evra. Isplaćena je strancu – nerezidentu u sektoru telekomunikacija.