REKORDNO VREO MAJ: Vrućine paralisale sever Evrope, donele SUŠU, naučnici kažu – BIĆE JOŠ I GORE!

Leto
Beta

Rekordno visoke temperature ovog proleća doprinele su letnjoj atmosferi u obično svežoj severnoj Evropi čak i do Laponije, više nedelja pre zvaničnog početka leta.

 

Nemačka, Poljska i nordijska oblast beleže neuobičajeno topao maj, na nekim mestima najtopliji za više decenija, a neuobičajeno toplo je i u baltičkim zemljama.

Poljska televizija javlja da je to najtopliji maj za 129 godina, a ovogodišnji april je bio treći najtopliji od kada se beleže merenja. Temperatura je juče bila 30 stepeni Celzijusa u Varšavi.

Visoke temperature pogoršavaju sušu zbog koje usevi na nekim mestima propadaju. Poljoprivrednici na severoistoku Nemačke žale se na štetu izazvanu suvim vremenom. U Berlinu je temperatura juče bila 32 stepena Celzijusa.

U nordijskojm delu Evrope – Danska, Finska, Norveška, Švedska, imali su veliku vrućinu bez kiše tokom većeg dela maja. U velikim delovima Švedske ovaj maj je najtopliji za više decenija, a tempertura je nedavno dostigla 30 stepeni Celzijusa u priobalnom gradu Hudiksvalu.

U Danskoj i Norveškoj temperature su išle i preko 30 stepeni Celzijusa. Norveški meteorolozi kažu da je ovaj maj bio najtopliji za 71 godinu na jugoistoku zemlje, i upozoravaju da bi preterana toplota bez kiše na vidiku mogla da pogodi životinje i životnu okolinu, da podstakne šumske požare.

Finski meteorološki institut je saopštio da je toplotni talas stigao i do Laponije, najsevernije oblasti Evrope koja obuhvata delove Finske, Švedske i Norveške.