REŠENA SUDBINA ZGRADE BEOBANKE? Evo šta će biti sa zgradom kroz koju godinama duva promaja

Zgrada Beobanke
Dnevno.rs

Grad Beograd oglasio je danas prodaju dve poslovne zgrade na Zelenom vencu u kojima se nekad nalazila Beobanka, u viđenom stanju, metodom javnog nadmetanja.

 

– Beograd je ponovo na mapi velikih investitora. U proteklih nekoliko meseci se za objekte Beobanke zainteresovao veliki broj njih iz celog sveta, tokom leta su vršili ispitivanja konstrukcije i imovinsko-pravne dokumentacije. Vratili smo poverenje investitora, otvoreni smo prema njima i aktivno sarađujemo, te verujemo da ćemo imati uspešnu prodaju – istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je dodao da se nada da će usled konkurencije cena na javnom nadmetanju porasti, s obzirom na to da se radi o jedinoj slobodnoj lokaciji te korisne površine u užem centru grada.

Po uspešnoj prodaji, Grad Beograd će formirati projektni tim koji će sa investitorom sarađivati u postupku ubrzanog dobijanja svih neophodnih saglasnosti i dozvola, kao i rešavanja drugih pitanja od značaja za investitore poput prilaza sa novobeogradske strane, obezbeđivanja parkinga itd.

Osim dve zgrade Beobanke, do kraja godine se očekuje i oživljavanje drugih zapuštenih objekata u gradu.

– Očekuje nas i početak rekonstrukcije još dva velika objekta u centru grada, zgrade BIGZ-a i Saveznog MUP-a, te već sada aktivno sarađujemo sa potencijalnim investitorima na ove dve lokacije. Cilj nam je da oživimo lokacije koje su sada zapuštene, i da svi veliki, zapušteni objekti u širem centru grada dobiju novo, lepše lice. Otvorili smo vrata prestonice za investicije i započeli proces koji više ne može da stane – istakao je Mali.

Početna cena za dve poslovne zgrade na Zelenom vencu je 3,1 milion evra, rok za prijavu i polaganje depozita u visini od 10 odsto od početne cene je do 31. avgusta, a javno nadmetanje će se održati 2. septembra.

Oglas se može pogledati ovde.

Nagrađivana i napuštena lepotica

Bivša zgrada Beobanke delo je arhitekte Milice Šterić. Sagrađena je 1960. godine sa namenom da je koristi “Energoprojekt”. Nagrađivana je šest puta godišnjom nagradom za arhitekturu, pa je objekat dobio status “dobra pod kulturnom zaštitom”.

Višespratnica na Zelenom vencu iseljena je još 2002. godine, kada je banka otišla u stečaj. Od tada stoji potpuno prazna.

Konačno, 2007. doneta je odluka da se ona dodeli Ministarstvu pravde, bilo je predviđeno da se na tom mestu nađu Prekršajni i Viši prekršajni sud, a dva sprata ustupljena su Agenciji za borbu protiv korupcije. Za rekonstrukciju iz budžeta je izdvojeno oko 100 miliona dinara.

Međutim, radovi su stali, kada je, navodno, otkriveno da se u zidovima nalazi toksični azbestni cement. Čišćenje je obavila specijalizovana firma.

Kada je rešen problem azbesta, utvrđeno je da zgrada nema seizmička ukrućenja, kao i da odstupa od originalnog projekta iz šezdesetih godina jer su naknadno dograđena dva montažna sprata. To je povećalo troškove rekonstrukcije, pa je Vlada Srbije zgradu prenela na grad Beograd.loading...