REŠENI DA PROBAJU! Prva zemlja koja će stopirati brojanje slučajeva korone i planira da LEČI VIRUS KAO GRIP

Singapur bi mogao da postane prva nacija koja je prestala da broji dnevne slučajeve zaraze korona virusom, sa planom da se što pre povrati normalno funkcionisanje života tretirajući virus “poput gripa”.

Singapur
Printscreen

Jugoistočna azijska zemlja sa 5,7 miliona stanovnika zabeležila je svega 36 smrti od početka pandemije, a 62.617 zaraženih, zahvaljujući drakonskim restrikcijama.

Sada vlasti žele da odbace mere poput svakodnevnog brojanja zaraženih i umrlih od kovida. Tri vodeća člana singapurskog tima za borbu protiv kovida iznela su plan okončanja 18-mesečnih restrikcija kako bi se obnovila putovanja bez karantina i javna okupljanja, piše “San”.

“Pretvoriti pandemiju u nešto manje preteće”

Singapur se nada da će omogućiti svojim stanovnicima da nastave sa svojim životima ukidanjem oštrih mera i kontrolisanjem virusa drugim sredstvima, poput masovne vakcinacije i boljih tretmana.

– Umesto da svakog dana pratimo broj zaraženih kovidom, fokusiraćemo se na posledice – istakli su u ministri trgovine, finansija i zdravlja u zajedničkom članku u “Strejts tajmsu”.

– Koliko ima teško obolelih, koliko na intenzivnoj nezi, koliko njih treba cevčice za kiseonik i tako dalje. Tako mi pratimo grip – rekli su.

– Ne možemo je iskoreniti, ali možemo preokrenuti pandemiju u nešto manje preteće, poput gripa, bolesti ruku, stopala i usta, ili male boginje, i nastaviti sa našim životima – zaključili su ministri.

Dobra i loša vest

Zvaničnici Singapura planiraju da sada, početkom jula, vakcinišu prvom dozom najmanje dve trećine populacije, a isto toliko će imunizovati i početkom avgusta.

– Rani dokazi govore da sa vakcinacijom možemo da ukrotimo kovid. Vakcine su veoma efikasne u smanjenju rizika od infekcije kao i transmisije. Čak i ako ste zaraženi, vakcine će sprečiti teže simptome kovida. Loša vest je da kovid možda nikada neće otići, a dobra je da je moguće živeti normalno sa njim među nama – naveli su ministri u članku.

Puni detalji njihovog plana tek treba da se objave, ali su ministri ukazali na mere poput analize daha kao u alkotestu, terapeutske tretmane i – veću ličnu odgovornost.

Predlog Singapura mogao bi biti razni znak da svet počinje da živi sa kovidom nakon više od godine dana restrikcija širom globusa, piše “San”.

A Singapur nije jedini…

Život sa kovidom

U Velikoj Britaniji, ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da će nacija morati da “nauči da živi sa kovidom” i uporedio budućnost pandemije sa gripom. On je obećao da će do 19. jula ukinuti preostale restrikcije i planira da od Britanije napravi “najotvoreniju zemlju Evrope”.

Džavid je urgirao građane da se vakcinišu, ukazujući da je britanski program vakcinisanja “najveći pojedinačni doprinos nacionalnim naporima”.

Ali, naučnici su upozorili da pandemija još nije gotova i da su nevakcinisani ljudi “fabrike sojeva” korona virusa, što bi moglo da produži agoniju i dovede do još restrikcija.

Svetska zdravstvena organizacija tek što je upozorila da mutantski sojevi već nadmašuju trenutni talas vakcinisanja dok se svet nada će se pandemija uskoro okončati. Više od polovine svetske populacije još nije primilo dozu vakcine, dok je isporučeno oko tri milijarde doza.

Dok neke nacije imaju visoke stope vakcinisanja – Island 73 odsto, a Britanija 67 – siromašnije afričke zemlje jedva da su se pokrenule. Strahovi su da će takvi jazovi u globalnom vakcinisanju omogućiti širenje novih sojeva, poput delte i lambde koja je tek krenula da hara.