Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj grčko-makedonski spor.

 

Republika Severna Makedonija je konačan predlog novog imena te bivše jugoslovenske republike. Saglasnost o novom imenu postigli su šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, objavio je portal “Telma”, pozivajući se na diplomatske izvore.

Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najpre u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gde bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU, sa konačnim sporazumom sa Grčkom ili bez njega.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najverovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnili o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unapred “zeleno svetlo” za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO-u.

– Nezamislivo je da Grčka, posle uspešnih pregovora, unapred položi oružje – rekla je portparolka Nove demokratije Marija Spiraki.

Nakon što sporazum dobije “zeleno svetlo” u makedonskom parlamentu, Grčka će obavestiti NATO pismom da odobrava ulazak Makedonije u Alijansu, ali pod uslovom da se sprovedu i ustavne promene.

Sledeći korak će biti 28. i 29. juna, na samitu EU, kada će Makedonija dobiti datum za početak pregovora sa EU, a zatim 11. i 12. jula i zvanični poziv da se priključi NATO, na samitu Aijanse u Briselu.

Potom bi, kako se navodi, u Makedoniji u septembru bio organizovan referendum, ustavne promene za šta će u Sobranju biti potrebna dvotrećinska većina.

Nakon toga, sporazum o imenu bi trebalo da bude dostavljen grčkom parlamentu na ratifikaciju.

U međuvremenu, obe strane formalno se uzdržavaju od komentarisanja koraka i dogovorenog okvira između Kocijasa i Dimitrova.

Portparol grčke vlade Dimitris Zanakopulos je u intervjuu za ERT rekao da su razgovori sa šefovima diplomatije bili zatvoreni za javnost.

– Možemo reći da smo u završnoj fazi, ali niko ne može da predvidi ishod u ovakvim složenim pregovorima, iako još uvek sam veliki optimista i očekujem naredne korake – rekao Zanakopulos.loading...