REŠENO! Gradiće se spomenici u čast TRI GRADONAČELNIKA BEOGRADA

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je inicijative da se podignu spomenici gradonačelnicima prestonice Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću.

Pixabay.com

Ona je precizirala da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u svojstvu građanina, članovima Komisije podneo inicijative da se spomenici gradonačelnicima Beograda Pešiću, Iliću i Savčiću podignu na mestima koja su značajno uticala na njihov život i rad u prestonici.

– Kao građanin i zamenik gradonačelnika Beograda, podnosim inicijativu da se ispred zgrade Gradske opštine Zemun na Masarikovom trgu podigne spomenik Branku Pešiću, gradonačelniku Beograda u periodu od 1964. do 1974. godine. Branko Pešić je svojim višedecenijskim radom i posvećenošću  prema svom narodu zadužio Beograd. U vreme kada je on vodio našu prestonicu izgrađeni su „Beograđanka”, Mostarska petlja, auto-put kroz Beograd, most „Gazela”, Terazijski tunel, a osnovane su i kulturne manifestacije kao što su „Fest” i „Bitef”. Na njegov predlog Skupština Grada Beograda usvojila je plan spuštanja Beograda na reke, plan izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa. Osim svojih kapitalnih projekata, Branko Pešić ostao je upamćen i kao čovek velikog srca jer je izgradio neposredni odnos sa građanima i pored svog gradskog angažmana ostao uključen u život i rad lokalne zajednice Zemuna, čije probleme je umnogome uspeo da reši i umanji tokom svog mandata – navodi se u inicijativi Gorana Vesića.

U inicijativi za podizanje spomenika Vladi Iliću, koju je Komisija takođe usvojila, predloženo je da se spomen-obeležje gradonačelniku postavi na prostoru između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Vojvode Dobrnjca, Venizelosove i Knez Miletine ulice, i to na mestu koje gleda ka njegovoj vili, koja se nalazi sa druge strane Venizelosove ulice.

– Za vreme trajanja mandata Vlade Ilića počela je izgradnja Hrama Svetog Save, zatim visećeg mosta na Savi „Most kralja Aleksandra Karađorđevića” na čijim se stubovima danas nalazi „Most bratstva i jedinstva”, odnosno „Brankov most”. Zatim, izgrađen je „Most kralja Petra” na Dunavu, gde se danas nalazi Pančevački most, izgradnjom ulica i kanalizacije rešeni su komunalni problemi, počelo je nasipanje, a potom i izgradnja na levoj obali Save na kojoj se planirala izgradnja stanova za pola miliona ljudi. Izgrađen je Beogradski sajam, otvoren je Zoološki vrt i sagrađeno je više desetina zgrada u javnoj upotrebi, kao što su škole i bolnice. Promene koje su se u Beogradu dogodile tokom mandata Vlade Ilića dovele su do toga da naš grad postane najnaseljeniji i industrijski najrazvijeniji grad u tadašnjoj Jugoslaviji. Jedan je od najvećih srpskih privrednika, dobrotvora i filantropa. Umro je u najvećoj nemaštini, a podizanjem spomenika Beograd će vratiti deo duga Vladi Iliću, kazati „izvini” za ono što su mu učinili neki naši sunarodnici u ime Beograda i Srbije i „hvala” za sve što je učinio i pružio srpskom narodu, našoj prestonici i Beograđanima – stoji u inicijativi.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu da se spomenik Milošu Savčiću, takođe značajnom prestoničkom gradonačelniku, podigne na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika.

– Miloš Savčić bio je jedan od najbogatijih Evropljana u međuratnom periodu. Funkciju gradonačelnika obavljao je kratko, u periodu od 1929. do 1930, ali je za godinu dana svog mandata rešio veliki broj problema Beograđana, kao i same Opštine Beograd. Osim gradonačelnika Beograda, bio je i ministar građevine Kraljevine Jugoslavije, rukovodilac i investitor brojnih privrednih objekata širom Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, kao i osnivač prvog srpskog osiguravajućeg društva. Savčić je za dvadeset godina mira između dva svetska rata uspeo da postane jedan od najvećih građevinskih magnata Evrope. Na Kosovu i Metohiji otvorio je tada jedan od najmodernijih evropskih rudnika „Trepča”, predvodio je izgradnju pruge Niš–Knjaževac, investirao u izgradnju kompleksa „Dedinje” i neparne strane Knez Mihailove ulice. Za svoj izuzetni doprinos razvoju zemlje dobio je niz ordenja i priznanja. Smatram da je vreme da velika ličnost naše istorije, koja je toliko učinila za razvoj naše zemlje i našeg naroda, dobije spomenik – naglasio je u inicijativi Goran Vesić.