Rešeno! MAKEDONIJA PROMENILA IME, vlast čestitala građanima “istorijski trenutak”

Skupština Makedonije usvojila je sinoć dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet.

Beta

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.

Ti ustavni amandmani stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO, rekao je predsednik makedonske skupštine Talat Džaferi.

Promena Ustava deo je dogovora sa Grčkom o rešavanju višedecenijskog spora oko imena i preduslov je za makedonske evroatlantske integracije.

Makedonski premijer Zoran Zaev, nakon što je Sobranje izglasalo ustavne izmene, na svom Fejsbuk profilu čestitao je građanima i poslanicima zbog preuzete odgovornosti.

“Čestitam građanima i poslanicima što su preuzeli odgovornost za ustavne izmene koje nam omogućavaju da otvorimo vrata NATO i EU za Republiku Makedoniju”, naveo je on.

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade Makedonije. Ta dvotrećinska većina je obezbeđena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke.