Retko ko se usudi da krade i vara: U ovoj državi BIZNISMEN je upravo POGUBLJEN ZBOG KORUPCIJE

Iran je danas pogubio biznismena poznatog kao "Sultan bitumena", optuženog za prevaru, korupciju i šverc velike količine naftnih derivata, prenela je agencija Mizan, specijalizovana za pravosudne teme.

posao
pixabay.com

Hamidreza Bageri Dermani je treći pogubljeni biznismen otkako je Iran ovog leta pokrenuo antikorupcijsku kampanju.

On je proglašen krivim za “širenje korupcije na Zemlji”, najteži zločin u Iranu, zbog pronevere 10.000 milijardi rijala (oko 87,5 miliona evra) izvedene putem “prevare, falsifikovanja i korupcije”, prenosi Mizan.

Mizan navodi da je Dermani, uhapšen u avgustu 2014, falsifikovao desetine dokumenata za nepokretnosti da bi mogao da podiže zajmove.

Sud je naveo da je biznismen imao pomoć nekadašnjeg guvernera iranske centralne banke Mahmuda Reze Havarija, osuđenog u odsustvu prošle godine nakon što je pobegao u Kanadu usred drugog skandala o proneveri novca.

Dermani je, navodi Mizan, koristio fiktivne kompanije da bi kupio više od 300.000 tona bitumena, mešavine ugljovodonika koja se uglavnom kristi za proizvodnju asfalta, što je jedno od najlukrativnijih tržišta u Iranu.

Biznismen je bio optužen i za veze s poslovnim magnatom Babakom Mortezom Zandžanijem, osuđenim 2016. za proneveru 2,4 milijarde evra. Zandžani čeka na izvršenje smrtne kazne.

Državna televizija je danas prenela vest o pogubljenju Dermanija uz dokumentarnu emisiju o njegovim zločinima.

U emisiji su prikazani dokumenti koji potvrđuju da je novinarka i aktivistkinja za ženska prava Hengameh Šahidi, početkom meseca osuđena na više od 12 godina zatvora na osnovu nepoznatih optužbi, prošle godine pokušala da plati kauciju za Dermanija.

Iran je ove godine pretrpeo velike ekonomske gubitke zbog ponovo uvedenih američkih sankcija. Vlasti u Teheranu zato žele da u prvi plan stave gonjenje optuženih za iskorišćavanje nestašica i fluktuacije valute i cene zlata.

Iran ne objavljuje zvanične statistike o izvršenim smrtnim kaznama. Međutim, Amnesti internešnel je u aprilu objavio izveštaj u kom se navodi da je u 2017. Iran bio drugi po broju pogubljenja u svetu, odmah iza Kine, sa više od 500 pogubljenih osoba.