RETKO TRAŽE POMOĆ: Psihoterapeutkinja objasnila kako je moguće da je ugledni doktor u penziji postao ŽRTVA trgovine ljudima

Gost jutarnjeg programa na TV Prva bila je psihoterapeut dr Aleksandra Đurić, a tema je bio slučaj koji je šokirao Srbiju, gde je bračni par iz Niša godinama držao u "ropskom" odnosu penzionisanog lekara.

Pixabay

Bračni par N. N. i D. P. iz Niša je uhapšen zbog sumnje da je lekara kardiologa u penziji J. G, na silu držao u njihovoj kući kako bi im davao svoja primanja, pa čak i pozajmljivao novac od drugih da bi njima davao ta novčana sredstva.

Ono što je dodatno šokiralo javnost jesu navodi da se žrtva vrlo brižno raspitivala o zdravstvenom stanju “prijatelj”a koji je zajedno sa suprugom pritvoren.

Postoji vrsta  patološkog odnosa gde se kontinuirano održava odnos između eskploatatora i žrtve – objasnila je dr Đurić.

Zašto je to tako, kako se stvori takav odnos, psihoterapeut kaže:

Ono što mogu da kažem iz naučne literature, jeste da imamo sadističke težnje koje postoje u određenim psihološkim karakteristikama ličnosti i ličnosti koje u submisivnije i koje teže da se vežu za autoritet. Njihovi mehanizmi odbrane su dosta slabije izgrađeni. Stvara se predispozicija da dođe do simbioze između tih sadističkih težnji sa jedne strane i tih submisivnih mazohističkih težnji sa druge strane – kaže dr Đurić i dodaje da bi takve osobe, žrtve retko pozvale pomoć.

Takve sobe su godinama izložene torturi i misle da je nemoguće izaći iz tog odnosa. Kako se dešava da žrtva izgradi povezanost sa “mučiteljem”?

Tu postoji vrsta emotivne i materijalne eksploatacije. Taj emotivni momenat postaje kohezivni faktor da se nesvesno veže za osobu koja ima sadističke tendencije – kaže dr Đurić i dodaje da “sadistički tipovi” koriste vrlo vešte manipulativne tehnike.

Zašto se žrtva emotivno veže i ne želi da svedoči na sudu protiv osoba koje su ih držale u degradirajućem, robovlasničkom odnosu? Manipulativna tehnika koja se naziva ‘gas lajtning’  gde ta osoba nastupa kao autoritet, zna šta je najbolje za žrtvu, ona poveruje to, posebno ako su bili u prijateljskim odnosima – objašnjava dr Đurić.