Revija filmskih ostvarenja: DANI IGRE od 25. do 29. januara u Kinoteci

Šesti put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile, priređuju reviju filmskih ostvarenja pod nazivom Dani igre. Na programu je ukupno 10 projekcija u periodu od 25-29. januara.

Promo

Dani igre počinju predstavom “Igra” koja je snimljena filmskom tehnikom. Radi se o komadu švedskog koreografa Aleksandera Ekmana za Balet pariske Opere. Ovo spektakularno delo je premijerno prikazano prošle godine na sceni Opere Garnije, i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da napusti scenu na kojoj je kreirano. Predstava evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, međutim, pored čiste zabave ona kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli.

Sledi ostvarenje “Pustinjski igrač” istinita priča koja prati hrabru ambiciju jednog Iračanina. Tokom atmosfere predsedničkih izbora 2009. godine, kada su ugrožene mnoge kulturne slobode, Afšin i njegovi prijatelji (uključujući Elaheh koju igra Frida Pinto) rizikuju živote i formiraju alternativnu kompaniju igre. Kroz zabranjene on-line video snimke, oni “skidaju” korake bezvremenih legendi poput Majkla Džeksona, Džina Kelija i Rudolfa Nurejeva.

U okviru jubileja Ingmara Bergmana, nastao je umetnički film u kome četiri najinovativnija švedska koreografa opisuju Bergmana kroz  jedinstvene performanse. Ovo ostvarenje imalo je na hiljade projekcija tokom 2018 godine, i nastavlja sa svojim prikazivanjima. Film “Opera u Parizu” inspirisan je turbolentnim dešavanjima u Palati Garnije tokom 2015. godine, dok je film “Baletski igrači” klasična priča o odrastanju mladih umetnika koja prati sudbinu nekoliko dečaka koji su odlučili da im balet postane profesija.  Naslovi “Glavna scena” i “Ostavi poslednju igru”, našli su se nedavno na listi američkog časopisa Cosmopoliten, među ukupno 10 filmova o umetničkoj igri koji su ostavili trag u svom žanru.

Pod sloganom “Emocije”, 16. Beogradski festival igre se održava od 22. marta – 12. aprila 2019. godine. Ukupno 16 trupa iz 11 zemalja predstaviće se publici u Beogradu, dok će neke od predstava gostovati u Novom Sadu i Vršcu.  Trupe stižu iz Grenobla, Liona, Antverpena, Rima, Barselone, Frankfurta, Štutgarta, Seula, Filadelfije, Tel Aviva, Montreala, Nanta, Haga i Johanesburga.

  1. DANI IGRE U KINOTECI

25-29. januar, 2019.

organizacija i produkcija/organization & production: Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka/Belgrade Dance Festival & Yugoslav Film Archive

25.01. @ 19h |Igra/Play

25.01. @ 21h |Pustinjski igrač/Desert Dancer

26.01. @ 18h |Bergman u oku koreografa/Bergman through the Choreographer’s eye

26.01. @ 20h |Igra/Play

27.01. @ 18h |Baletski igrači/Ballet Boys

27.01. @ 20h |Opera u Parizu/The Paris Opera

28.01. @ 18h |Pustinjski igrač/Desert Dancer

28.01. @ 20h |Glavna scena/Central Stage

29.01. @ 18h |Opera u Parizu/The Paris Opera

29.01. @ 20h |Ostavi poslednju igru/Save the Last Dance