REVOLUCIJA U LEČENJU KORONE: U Srbiju stiže čuveni lek protiv virusa

Američki lek protiv korone koji stiže u Srbiju i od koga se očekuje da spase živote najrizičnijih pacijenata, proizvodi kompanija "Eli Lili" pod nazivom "bamlanivimab".

Pixabay

Predsednik Vučić potvrdio je da bi američki medikament protiv kovida, ne navodeći njegov naziv, u Srbiju trebalo da bude isporučen u aprilu ili maju. Otkrio je, ipak, da je država za oko 2.000 doza izdvojila čak 40 miliona dinara.

Ovaj lek je, inače, jedan od najskupljih i najnovijih u lečenju kovida, a za svoje građane naručila ga je i Nemačka.

Inovativni medikament je, naveliko, nakon oporavka od kovida, hvalio bivši američki predsednik Donald Tramp. Njemu je glavu spasao upravo ovakav lek, baziran na antitelima, samo drugog proizvođača – kompanije “Regeneron” – REGN-CoV-2.

Medikamenti oba proizvođača su bazirani na antitelima, “bamlanivimab” na jednoj vrsti, a “Regeneronov” na kombinaciji dve vrste antitela (kasirivimab i imdevimab). Nakon ekspresnog oporavka od infekcije koronom, Tramp se javno založio za njihovu što bržu registraciju i nabavku velikih količina za građane SAD. Njemu je ovaj lek, tada još u eksperimentalnoj fazi, sprečio teži tok bolesti i pomogao da brzo izbaci virus iz organizma.

Ova dva leka deluju slično kao vakcine, jer razvijaju antitela koja se kače za “pipke” virusa i blokiraju njihovo prodiranje u ćelije ljudskog organizma.

Bamlanivimab” je namenjen najrizičnijim pacijentima, ali ne kada bolest toliko odmakne da stignu u najteže faze, kada su u bolnici i na terapiji kiseonikom. Daje se čim se potvrdi kovid 19, a lekar ustanovi da bi pacijent, zbog pridruženih bolesti, mogao da razvije teški oblik infekcije. Na primer, ako neko već ima ozbiljne hronične bolesti srca, pluća, bubrega ili ako je reč o onkološkom pacijentu. Najefikasniji je u prvih deset dana od zaražavanja.

Lekari u Srbiji još nemaju dovoljno informacija o ovoj inovativnoj terapiji, jer nisu imali priliku da je primenjuju u kliničkim uslovima. Ipak, pojedini kažu da je “čista ekskluziva” što nabavljamo ovaj lek, jer je u odnosu na ostale, kako tvrde – bez premca! U krugovima farmakologa se nadaju da će Srbija uskoro da nabavi i “Regeneronov” medikament.

– Nije jednostavno govoriti o efikasnosti nekog leka, jer su nam dosadašnja iskustva pokazala da se deletvornost u slučaju lečenja kovida brzo menja, međutim, “bamlanivimab” se pokazao vrlo stabilno i mnogo nade polažemo u njega – kaže farmakolog u jednom kliničko-bolničkom centru u Beogradu.

Prof. dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, objašnjava da se “bamlanivimab” još intenzivno ispituje kroz kliničke studije u pogledu efikasnosti i bezbednosti kod pacijenata sa kovidom.

Farmaceutska kompanija koja ga proizvodi ima dugu tradiciju. Tako da se “bamlanivimab” u nekim zemljama koristi i van kliničkih studija za vanbolničke pacijente sa lakim do umerenim tegobama uzrokovanih virusom korona. To znači da su nadležne agencije tih zemalja to dozvolile – kaže prof. Janković.

Ali, to ne podrazumeva da ga lekari rutinski propisuju svim pacijentima, već samo kod onih sa visokim rizikom od pogoršanja bolesti ili hospitalizacije – rekao je.

Mađarska odobrila primenu

Prva država EU koja je odobrila primenu “bamlanivimaba” je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog leka. I Nemačka će svojim građanima obezbediti ovu terapiju. Tamošnja vlada naručila je 200.000 doza dva inovativna leka, a cena po pacijentu je 2.000 evra – ukupno 400 miliona evra. Čeka se da njihova agencija za lekove da zeleno svetlo. Ovi lekovi su u SAD registrovani jesenas po hitnom postupku.