REVOLUCIONARNO KORONA OTKRIĆE: Naučnici razvili TEST za virus koji će PREOKRENUTI sve

Sredinom decembra u Velikoj Britaniji je otkrivena nova mutacija virusa korona SARS-CoV-2.

Printscreen

Centralni naučno-istraživački institut za epidemiologiju Savezne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) razvio je i registrovao prvi na svetu test-sistem za otkrivanje britanskog soja kovida 19, navodi se na sajtu Rospotrebnadzora.

Novi sistem za ispitivanje brzo otkriva prisustvo mutiranog soja, što se ostvaruje zahvaljujući posebnom odabiru oligonukleotida za efikasno pojačavanje britanske mutacije, a predviđen je za maksimalnu koncentraciju virusa… Time se izbegavaju lažno pozitivni rezultati prilikom otkrivanja mutacija za uzorke sa vrlo velikim virusnim opterećenjem – navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je komplet reagenasa uspešno prošao klinička ispitivanja i registrovan je za upotrebu u Rusiji, a takođe ima visoku preciznost, što je dokazano ispitivanjima na kliničkim uzorcima sa potvrđenom mutacijom.

Nova tehnologija može se koristiti za razvoj reagenasa za otkrivanje bilo koje druge mutacije SARS-CoV-2, kao i drugih zaraznih patogena koji zahtevaju brzo masovno testiranje (pandemijske infekcije) – zaključuje se u saopštenju.

Sredinom decembra u Velikoj Britaniji je otkrivena nova mutacija virusa korona SARS-CoV-2. Britanski savetodavni odbor za nove pretnje respiratornih virusa kasnije je potvrdio da se ova varijanta virusa korona, identifikovana u zemlji, širi većom brzinom i zahteva još veći oprez stanovništva. Iako je nova mutacija virusa, prema preliminarnim procenama, možda za 70 odsto zaraznija od uobičajene, još uvek ne postoji ništa što bi nagoveštavalo da je opasnija u smislu smrtnosti ili hospitalizacije.